Koen Vanhoutte: van 'crisisvicaris' tot hulpbisschop

24/05/18 om 21:00 - Bijgewerkt om 15:38

"Het zal me wel wat kosten", zegt hij, na een korte weifeling als we hem vragen wat het met hem doet nu hij West-Vlaanderen definitief moet verlaten. Hij is meer West-Vlaming dan Bruggeling, zegt hij. Ook met enige aarzeling. Hij wil de Bruggelingen niet voor de borst stoten. Maar hij reisde als vicaris voor de parochies over de hele provincie en kent die dus als geen ander. Nog een maand heeft hij om afscheid te nemen van het bisdom Brugge, in juli installeert hij zich in Mechelen waar hij op zondag 2 september tot bisschop zal worden gewijd. Hij is dan hulpbisschop voor Vlaams-Brabant/Mechelen.

Hij weet het sinds een tiental dagen voor Pinksteren. Het was - zoals dat gebruikelijk is in de Kerk - de pauselijke nuntius die hem het nieuws meldde dat paus Franciscus hem benoemt tot hulpbisschop voor Vlaams-Brabant/Mechelen. Een verrassing? "Toch wel," zegt hij. Ook al werd zijn naam al meer dan eens genoemd bij op til zijnde bisschopsbenoemingen. "Zelf denk je daar niet aan", zegt Koen Vanhoutte over die benoeming. "Maar je hoort wel eens iets, links en rechts. Maar niettemin, voor mezelf was dat telefoontje een grote verrassing."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!