KLJ’ers uit Rumbeke maken ‘beestige’ wagen

De KLJ-jongeren bij hun praalwagen met als thema 'De vervuilende koe'. (foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

De Landelijke Jeugd van Rumbeke zwoegde de voorbije maanden met man en macht om hun speciale ‘beestenwagen’ afgewerkt te krijgen. De carnavalsstoet van Gullegem wordt dit weekend het kleurrijke decor voor de eerste reis van deze praalwagen.

“Toen we enkele maanden geleden met het bestuur de activiteiten van het komende werkjaar overliepen, zochten we een origineel initiatief”, aldus Maxim Vandenberghe, diehard-KLJ’er van het eerste én vooral het laatste uur. “In twee uur tijd was het idee volledig uitgewerkt. We hebben zelfs die avond nog een carnavalswagen op de kop kunnen tikken. Het praalvehikel, dat een donkerbruine kroeg voorstelde, stond in de buurt van Ternat en werd slechts één keer gebruikt. Met de tractor ben ik naar daar gereden. Twee en een half uur door en nog eens dezelfde tijd terug. Dat alleen was al een avontuur op zich”, lacht Maxim.

als koeien verkleed

De KLJ-jongeren kozen het thema ‘De vervuilende koe’. “De kritiek van de voorbije jaren, dat koeien eigenlijk de grootste bedreiging vormen voor het klimaat, hopen we op die manier wat te pareren”, klinkt het grijnzend. “We hebben er een beestenwagen van gemaakt met alles erop en eraan. Tijdens de optocht zullen onze leden – die als koeien verkleed zijn -rond het rijtuig flaneren en worden ze door menners met spuiten terug op de kar gejaagd. Het methaangas ‘CH4’ hebben we als nummerplaat aangewend.” De voorbije maanden stond hun carnavalsattractie bij Maxim thuis geparkeerd. “In het begin heb ik er vooral zelf aan gewerkt. Op vrijdagavond waren we er dan telkens met acht tot wel zestien leden aan bezig. Ik vermoed dat er uiteindelijk zo’n 30-tal verschillende mensen aan meegewerkt hebben”, zegt Maxim.

Vuurdoop in Gullegem

Nu zondag krijgt hun ‘vervuilende koe’ op het Gullegemse carnaval, dat door de Orde van de Vlaskapelle wordt georganiseerd, haar officiële vuurdoop. “We houden zondagmorgen voor de stoet een indrinkmoment en ‘s avonds vind je ons zeker terug in de feesttent. Op zondag 24 maart zijn we ook van de partij op het Roeselaarse Rodenbach-carnaval.” Deze feestvarkens hebben niet echt de ambitie om zich volledig als carnavalist te profileren: “Wij zijn een groep gezellige leutemakers, maar het is zeker niet de bedoeling om daar een volledig jaar mee bezig te zijn. Dit voorjaarsinitiatief is slechts één van onze activiteiten. Elke twee weken staat er bij ons wel een paintball, kart- of karaokeavond of een ander evenement op het programma. We hopen dat de deelname aan dergelijke stoeten wel nog een vervolg krijgt. Een jaarlijkse traditie is dus zeker een optie. Misschien verkopen we onze wagen volgend jaar en bouwen we er dan eentje helemaal vanaf de grond”, gaat Maxim verder. In het verleden was hij als toeschouwer al te vinden op de gekende carnavalsstoeten van Zwevezele en Gullegem. “Het blijft een volks gebeuren waar heel veel ambiance bij komt kijken. We profiteren trouwens van de gelegenheid om wat reclame te maken voor onze ‘Rock je rot-fuif’ van begin juli”, besluit de snuggere KLJ’er.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier