Kleurrijke Kortrijkse K-Tower schittert voor het eerst

De nieuwe landmark op de oevers van de Leie straalde woensdagavond voor het eerst. © TVK
Redactie KW

Drie jaar na de start van het bouwen van de nieuwe K-Tower op de oevers van de Leie in Kortrijk, is de toren bijna klaar. De kiemen van het heropwaarderingsproject voor de site-Collegetoren gaan terug tot in 2006. Woensdagavond brandde de kleurrijke verlichting voor het eerst.

De herbestemming van de Collegetoren van het huidige Guldensporencollege is een project dat al loopt sinds 2006. Het was een prioriteit voor de stad dat de toren kon behouden blijven, al dan niet in een aangepaste vorm. Een goede 9 jaar later werd dan ook effectief gestart met de werken. De afbraakwerken van de oude internaat toren lokten toen heel wat kijklustigen, zeker bij oud-studenten die het gebouw als een tweede thuis zagen.

In 2015 startte men met de werken van de K-Tower en ondertussen zit men in de finale afwerkingsfase. “We werken de terrassen en gevelbekleding nog deze zomer af, heel wat kopers namen ondertussen al hun intrek in het gloednieuwe wooncomplex. Vandaag brandt voor de allereerste keer de kleurrijke verlichting en onthullen we het kunstwerk in de lobby. De verlichting moet de architectuur nog extra in de verf plaatsen” aldus Wies van Koramic Real Estate. Heel wat nieuwe bewoners van de toren waren aanwezig op het heugelijke evenement.

Burgemeester Vincent van Quickenborne ontsteekt samen met Christian Dumoulin de lichten van de K-Tower voor de allereerste keer en plein public.
Burgemeester Vincent van Quickenborne ontsteekt samen met Christian Dumoulin de lichten van de K-Tower voor de allereerste keer en plein public.© TVK

19 verdiepingen

De K-Tower telt maar liefst 19 verdiepingen en werd vorig jaar open gesteld tijdens Open Wervendag. Honderden nieuwsgierigen toonden zich toen al onder de indruk van het zicht vanop de hoogste verdiepingen. In het gebouw zijn 65 appartementen gevestigd en er werd ook geïnvesteerd om de voertuigen ondergronds te laten parkeren. Daarnaast voorzag men ook bovengronds een fietsenstalling.

https://www.youtube.com/watch?v=j4y45oQ2sCA

“De façade van de K-Tower is een lappendeken van spiegelende, satijnkleurige en witte panelen. Door de spiegelende vlakken gaat de toren op in zijn omgeving en verandert het beeld ervan voortdurend. Daarnaast omringde ik ook de terrassen met grote beschermende en geperforeerde afsluitingen, die tevens ook een ultralichte structuur mogelijk maken. De dubbelhoge terrassen verspringen over elke bouwlaag, zodat voor alle bewoners zowel het licht als het zicht optimaal gevrijwaard wordt“, aldus architect Philippe Samyn.

Kleurrijke Kortrijkse K-Tower schittert voor het eerst
© TVK

Kunstwerk in de lobby

De K-Tower is niet enkel langs de buitenkant een pareltje, maar ook in de lobby stak men kunstenaar Georges Meurant in het werk. Het kunstwerk is maar liefst 91m² groot en moest een navolging worden van het patchwork op de gevel. De grijze en witte kleuren van buiten werden omgezet in gekleurde spiegels binnenin. De kunstenaar koos ervoor om geen enkele rechthoek of vierkant gelijk te maken over de gehele wand. Zo staat elk onderdeel voor een uniek aspect.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier