Kleine meisjes, grote helden: Jade (12) en Emma (10) redden hun overgrootvader na trombose

Emma en Jade op bezoek bij Opa Gerard in het ziekenhuis. (foto GJZ)
Redactie KW

Ze zijn amper 10 en 12, maar Emma en Jade uit Otegem zijn helden. Op een gewone woensdagmiddag vonden de twee zusjes hun overgrootvader Opa Gerard in de keuken van zijn woning. Hij had net een trombose gekregen, maar de snelle tussenkomst van Jade behoedde de 88-jarige Gerard van erger. Dankzij een sensibiliseringscampagne herkende Jade de symptomen en kon ze meteen de juiste hielp bieden.

Door Geert Vanhessche

De twee zusjes Jade (12) en Emma (10) uit Otegem, zullen zich woensdagmiddag 13 maart wellicht nog lang herinneren. Ze lopen school aan de Groene Kouter in Zwevegem en ‘s middags trokken ze naar Opa Gerard om er te eten. “Meestal komt opa de woensdagmiddag bij ons eten in Otegem, maar als mama Anne door haar werk niet thuis is, gaan wij naar hem. Hij woont op de Europawijk in Zwevegem, op een boogscheut van de school”, vertelt Jade.

Die bewuste woensdagmiddag was er dus afgesproken dat Gerard voor de twee zusjes zou koken. “Toen wij daar rond 11.45 uur aankwamen, klopten we op de deur en gingen, zoals gewoonlijk, naar binnen. We merkten meteen dat opa op de grond lag, wat dus zeker niet normaal was. Ik herkende de symptomen en dacht dus meteen dat opa een trombose had gekregen”, aldus de oudste van de zusjes.

Jade panikeerde niet en stuurde meteen haar zus Emma naar een vriendin die in de omgeving woont om hulp te halen. Ondertussen belde zij haar grootmoeder die op haar beurt de dokter en de hulpdiensten alarmeerde. Kort daarna waren de mensen die Emma had verwittigd aanwezig, zodat de kinderen er niet alleen voor stonden.

Opa Gerard was al begonnen met het eten klaar te maken, lang kan hij er dus niet gelegen hebben – Jade (12)

Dat Jade zo vlug en correct handelde, heeft vooral te maken met een sensibiliseringscampage rond het herkennen van een trombose. “Een tijdje geleden hing er in de lift van het rusthuis waar we geregeld op bezoek gingen, een affiche waarop die symptomen vermeld stonden. Iedere keer las ik die affiche en kijk: het heeft zijn nut gehad. Ik herkende meteen de ernst van de situatie en kon zo ook gepast hulp bieden.”

Achteraf bleek dat de twee meisjes net op tijd waren aangekomen. “De poetsvrouw was even na 11 uur vertrokken en wij waren rond 11.45 uur aangekomen. Opa Gerard was al begonnen met het eten klaar te maken. Hij kon er dus nog niet echt lang gelegen hebben.”

Ook bij AZ Groeninge was men onder de indruk van het optreden van Jade en Emma. Voor hen is het een bewijs dat sensibilisering werkt en vooral ook het belang om kinderen daarbij te betrekken. De twee zusjes werden uitgenodigd om er hun verhaal te doen. Ondertussen stelt Opa Gerard het goed. Na een ziekenhuisopname en een tijdje revalidatie, mocht hij deze week naar het rusthuis in Zwevegem.

“Eén tip: bel zo snel mogelijk noodnummer 112”

Dieter Remmerie, hoofdverpleegkundige op de afdeling beroertes in het AZ Groeninge in Kortrijk, weet als geen ander hoe belangrijk sensibilisering én snelle actie zijn. Samen met zijn team is Dieter Remmerie een voorvechter van sensibiliseringscampagnes.

Kleine meisjes, grote helden: Jade (12) en Emma (10) redden hun overgrootvader na trombose

“Wij proberen mensen zoveel mogelijk te informeren. Zeker in aanloop naar de Europese Dag van de Beroerte (dit jaar op dinsdag 14 mei, red.) schieten we in actie. Een jaar of twee geleden stuurden we bijvoorbeeld een groep studenten op pad naar verschillende shoppingcentra om mensen aan te spreken. Ook onze affiches met het FAST-principe zijn overal in Kortrijk te vinden.” Net zo’n affiche heeft het leven van Opa Gerard gered. “Het FAST-principe is een Engelse afkorting voor de tekenen waaraan je een beroerte meteen kan herkennen: face (schuine mondhoeken), arm (een verlamde of slaperige arm) en speech (moeite om te praten). De ‘t’ staat voor time, want snel handelen is essentieel”, aldus Dieter. “Het verhaal van Jade, Emma en hun opa is een prachtig voorbeeld, maar het komt nog niet vaak genoeg voor. Zeker als je weet dat gemiddeld drie mensen per dag in Zuid-West-Vlaanderen een beroerte krijgen.”

Bij een beroerte valt een deel van de bloedtoevoer naar de hersenen weg. Hoe langer die toevoer onderbroken is, hoe groter de kans om blijvende invaliditeit of zelfs overlijden. “Om snel te reageren moet je als omstaander natuurlijk weten wat er aan de hand is. Tijdens een beroerte sterven de neuronen in je hersenen af, elke seconde verouderen ze daardoor bijna 8 uur. Voor elke minuut tijdswinst blijft je cognitief dus drie weken jonger.” Wie net zoals Jade en Emma in een gelijkaardige situatie terechtkomt, kan maar één ding doen: zo snel mogelijk het noodnummer 112 opbellen. “Hoe sneller we starten met de behandeling, hoe groter de kans op overleven”, benadrukt Dieter. “Mocht iedereen zo’n affiche op de frigo hangen, dan konden er nog heel wat meer levens gered worden.” (AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier