Kleedkamers SKD Hertsberge worden grondig gerenoveerd

© GST
Redactie KW

De slechte staat van de voetbalinfrastructuur in Hertsberge is al meer dan drie jaar een doorn in het oog voor bestuur en spelers. In de kleedkamers zijn er zeer duidelijke sporen van opstijgend vocht, slecht werkende douches en zelfs in een kleedkamer groeit er mos op de muren. Op de gemeenteraad van donderdag 21 maart werd er nog vaag geantwoord op de vragen rond de renovatie van de voetbalinfrastructuur van voetbalclub SKD Hertsberge. Vrijdagmorgen bracht burgemeester Jan de Keyser verduidelijking over de werken die gepland zijn in Hertsberge.

Kersvers voorzitter van SKD Hertsberge Christophe Van Doorne weet te vertellen dat hij al van bij zijn aantreden bij de gemeente heeft aangedrongen op een structurele oplossing. “De staat van onze infrastructuur is in een zodanige slechte staat dat er meer nodig is dan een opfrisbeurt. Ik heb ondertussen de bevestiging gekregen dat er werk van gemaakt is om de eerste werken te laten uitvoeren.”

In de week voorafgaand aan deze gemeenteraad werden de eerste werken aan de voetbalpleinen uitgevoerd waardoor het overvloedige regenwater beter in de bodem kan dringen en er geen grote plassen blijven staan. Voor de werken aan de kleedkamers is er nog geen duidelijke planning opgemaakt. Het is ook niet gemakkelijk om een geschikte periode voor de werken te plannen. We spelen nog een tornooi begin mei en begin augustus start de nieuwe voorbereiding op de competitie. Vandaar hebben we geopperd om eventueel een langere verbouwingsperiode containers als kleedkamers te plaatsen om deze periode te overbruggen”, aldus de voorzitter. “Ik wil wel meegeven dat er toch een positieve samenwerking met de gemeente is, maar de tijd dringt voor een definitieve oplossing.”

Kleedkamers SKD Hertsberge worden grondig gerenoveerd
© GST

Op de gemeenteraad van donderdag 21 maart bracht N-VA raadslid Ann Vander Bauwede de erbarmelijke staat van de voetbalinfrastructuur naar voor. Ze vroeg ook waarom dit dossier zo lang blijft aanslepen en wou weten wanneer er een definitieve oplossing zal geboden worden. “Ik ben al gecontacteerd door ouders van spelertjes die de staat van de kleedkamers zodanig slecht vinden dat ze erover denken om hun kinderen hier niet meer te laten voetballen. Ze vinden het niet kunnen dat hun kinderen in slecht hygiënische toestand zich moeten omkleden.”

In zijn antwoord wist schepen van Sport Sam Vande Caveye te vertellen dat er voor het begin van de competitie volgend jaar een grondige renovatie zal plaatsgevonden hebben. “In de tussentijd zullen we een oplossing bieden aan SKD Hertsberge met eventuele tijdelijke kleedkamers. Maar ik wil wel benadrukken dat er over dit dossier al heel wat communicatie is geweest met de voetbalclub.”

Renovatie een optie

Vrijdagmorgen bracht burgemeester Jan de Keyser verduidelijking over de werken die gepland zijn in Hertsberge. “De huidige kleedkamers van voetbalclub Hertsberge zijn inderdaad in slechte staat. De gemeente heeft al een conditiemeting van het huidige gebouw laten uitvoeren door firma EBS om renovatie of nieuwbouw te bekijken. Uit de studie is duidelijk dat een renovatie de optie zou zijn. De kostprijs voor de werken wordt geraamd op 200.000 euro exclusief btw. Een nieuwbouw kost meer dan het dubbele”, aldus de burgemeester.

“Het College van Burgemeester en Schepenen kiest ervoor om de bestaande lokalen grondig te renoveren. Daarbij zullen de volgende werken uitgevoerd worden: een behandeling tegen opstijgend vocht, een nieuwe stookinstallatie, nieuwe douches, een betere isolatie van het volledige gebouw en een de zorg voor een goede ventilatie van de kleedkamers.”

Duurzaamheid

Bij de renovatie worden de huidige problemen aangepakt, maar trekt de gemeente ook de kaart van duurzaamheid. Zo kiest de gemeente voor materialen, bijvoorbeeld bij de isolatie en technieken, die bijdragen aan een duurzaam beheer. Dit is een engagement dat de gemeente nam bij de ondertekening van het burgemeestersconvenant waarbij ze belooft om te werken aan 20% minder CO2-uitstoot tegen 2020.

Het dossier wordt voorgelegd aan de gemeenteraad in april 2019. De voorziene einddatum voor deze werken is mei 2020. De sporters zullen weinig hinder ondervinden van deze werken. Er worden tijdelijke containers voorzien die dienst doen als kleedkamers en doucheruimte.

De voorzitter van SKD Hertsberge was zeer tevreden dat de beslissing rond dit dossier nu eindelijk in een definitieve fase beland is. “We zijn er ons van bewust dat het geen gemakkelijk dossier is en dat door de drukke kalander van onze voetbalploeg geen evidentie is om alles te plannen. Ook de omvang van de werken is zo groot dat de oplossing van tijdelijke containers maakt dat we tijdens de werken met de club verder kunnen. We kunnen de beslissing van de gemeente alleen maar toejuichen en zijn vol hoop dat alle verbouwingen tegen de start van het seizoen 2020 alles achter de rug zal zijn.”

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier