Klanten van Urb Sea in Zeebrugge zijn afhankelijk van wc… in het Badengebouw

WC-heer Jacques Kinsabil in het Badengebouw. © TVH
Stefan Vankerkhoven

Klanten van URB Sea die dringend naar het toilet moeten, hebben pech. De pop-upbar op het strand van Zeebrugge beschikt immers niet over een eigen toilet. Klanten én personeel van URB Sea zijn voor hun kleine of grote boodschap aangewezen op het toilet in het Badengebouw, dat echter vroeg sluit. “Op mooie zomeravonden kunnen onze gasten nergens terecht.”

De Blankenbergse Conny Vergracht en haar dochter Natalia Vande Vondele, uitbaatsters van Urb Sea het pop-upcafé van de Brugse Triënnale hebben nijpende zorgen. Ondanks hun herhaaldelijke aandringen bij de stad Brugge werd er geen toilet voorzien naast deze strandbar. “Wij moeten onze gasten noodgedwongen verwijzen naar de toiletten in het nabijgelegen Badengebouw. Maar de wc-meneer sluit ‘s avonds zijn deuren. Op mooie zomeravonden kunnen onze gasten, maar ook wijzelf, nergens terecht”, zucht Conny.

Griet Deprest, woordvoerder van de vzw Brugge Plus die de Triënnale organiseert, zegt: “Er is een afspraak met de wc-meneren van het Badengebouw om elke dag in de zomervakantie tot 18.45 uur open te blijven. Niets staat de uitbaters van Urb Sea in de weg om met de wc-meneren te onderhandelen over langere openingsuren op warme zomeravonden.”

De klacht van Conny Vergracht wordt enigszins gerelativeerd door Chantal Vantorre, de Lisseweegse eigenares van de Banana Moon Beach Club Zeebrugge. “Er is ook nog altijd het elektrisch, zelfspoelend toilet op de zeedijk.” Het heeft overigens jarenlang geduurd eer haar beach club over een eigen toilet beschikte. “We moesten wachten op een wateraansluiting”, aldus Chantal Vantorre.

De uitbaters van Urb Sea café: Natalia en Conny.
De uitbaters van Urb Sea café: Natalia en Conny.© TVH

En wat zeggen de wc-heren? Jacques Kinsabil beheert al twee seizoenen samen met Paul Mariën de toiletten van het Badengebouw. Voordien reinigde deze gepensioneerde vijf jaar lang de wc’s op het Vestubileplein in Brugge. “Wij zijn in de zomervakantie elke dag van 10 tot 18.45 uur geopend. Tegen 18.30 is het strand leeggelopen. Het loont absoluut de moeite niet om louter voor de klanten van Urb Sea langer open te blijven. Ons inkomen bestaat enkel uit de 50 eurocent die wij per plasbeurt voor volwassenen aanrekenen. Kleine kinderen betalen 30 eurocent per dag. Ik bid elke ochtend op mijn knieën voor zonnig weer, zodat er veel zonnekloppers naar het strand én naar het Badengebouw voor een plasje komen.”

Volgens Jacques Kinsabil is overigens het concurrerende, zelfspoelend, elektrisch toilet op de zeedijk geregeld defect. “En de stad moet dan een gespecialiseerde firma uit Nederland laten overkomen om het euvel te herstellen!”

Geen hellend vlak

Rolstoelgebruikers die dringend moeten plassen, blijven in Zeebrugge Bad na de sluiting van het Badengebouw eveneens verstoken van een zalige verlossing. Tenzij ze iets consumeren in één van de weinige horecazaken langs de zeedijk. Surfclub Icarus moest van de provincie een gehandicaptentoilet bouwen en loste die belofte in. Maar volgens gemeenteraadslid Marleen Ryelandt (Groen) zou die wc louter dienst doen als opberglokaal voor surfmateriaal. Leon, medezaakvoerder van de surfclub, ontkent dat niet. “Wij moesten inderdaad een gehandicaptentoilet installeren en hebben dat ook gedaan. Omdat rolstoelgebruikers onze surfclub niet kunnen bereiken, gebruiken we deze wc als opbergruimte. Het probleem is dat de zeedijk te steil is en er geen geen hellend vlak van de dijk naar de surfclub is. We hebben de hellingsgraad onderzocht, er zou een lang platform moeten gebouwd worden. Dat is voor ons veel te duur…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier