Klacht wegens schuldig verzuim voor priester die niet reageerde op zelfmoordplannen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Het parket van Brugge wil een priester vervolgen voor schuldig verzuim. Toen iemand hem opbiechtte dat hij uit het leven wou stappen verwittigde de priester geen hulpdiensten. “Onmogelijk. Ik kan mijn biechtgeheim toch niet schenden”, zegt hij.

Blijft het biechtgeheim ook heilig als er mensenlevens op het spel staan? Over die vraag zal een correctionele rechter zich binnenkort wellicht moet buigen. Een Brugse priester verschijnt morgen namelijk voor de raadkamer op verdenking van schuldig verzuim. Volgens het parket had hij de hulpdiensten moeten verwittigen toen iemand hem belde om te zeggen dat hij uit het leven wou stappen. De priester zelf gaat daar niet mee akkoord en roept het biechtgeheim in. “Ik heb er zelfs nooit aan gedacht om de politie te bellen”, zegt hij. “Door het biechtgeheim was ik aan handen en voeten gebonden, zelfs geketend.”

Ik heb er zelfs nooit aan gedacht om de politie te bellen

De feiten dateren van oktober 2015. Tony Vantomme (54) uit Brugge kende de 57-jarige priester op dat moment al zo’n twintig jaar. De vijftiger kampte geregeld met depressies en klopte wel vaker bij de priester aan. Ook die bewuste avond belde hij de priester. Aan de telefoon biechtte hij zijn suïcidale plannen letterlijk op. In totaal hingen de twee bijna een uur aan de telefoon en stuurden ze verschillende sms’en naar elkaar.

Volgens de Brugse priester was het toen al anderhalf jaar geleden dat hij Tony gehoord had. Hij twijfelt er dan ook niet aan waarom hij precies hem heeft gebeld met zijn concrete plannen. “Hij wist uiteraard dat ik priester was en dus ook biechtgeheim had”, vertelt hij. “Hij belde me dan ook op om te biechten. Dat gebeurt nu eenmaal niet altijd in een biechtstoel in de kerk. Mensen kunnen altijd – ja, zelfs via de telefoon – bij mij biechten.”

De priester zegt zelf dat hij tijdens de telefoongesprekken geprobeerd heeft om de man op andere gedachten te brengen. “Hij belde mij in volle vertrouwen en gaf wel te kennen dat zijn plannen serieus waren. Ik heb alles gedaan wat ik kon om hem te overtuigen om geen overhaaste beslissingen te nemen en daar goed over na te denken. Is het dan mijn fout dat die man uiteindelijk toch beslist om zich van het leven te beroven?”

Toen ik hem ermee confronteerde haalde hij zijn schouders op en verwees hij naar zijn biechtgeheim

Een vraag waar de weduwe van de man volmondig ‘ja’ op antwoordt. Toen de vrouw enkele dagen later de gsm van haar overleden man te zien kreeg, zag ze dat haar man nog gebeld en gesms’t had met de priester. Die had de begrafenis van de man zelfs nog verzorgd nadien. “Toen ik hem ermee confronteerde haalde hij zijn schouders op en verwees hij naar zijn biechtgeheim”, zegt Marleen Cordenier (55). “Hij zei tegen mij dat dat het beste was voor Tony. Maar blijft biechtgeheim echt heilig als er een mensenleven in gevaar is? Dat gaat er bij mij niet in. Tony had hem gezegd dat hij bij ons thuis uit het leven wou stappen. Hij stuurde hem zelfs een bericht net voor hij het zou doen. De priester kende ons adres en heeft helemaal niets ondernomen. Hij heeft zelfs de hulpdiensten niet verwittigd.”

De weduwe schakelde advocaat Patrick Martens in en diende klacht in. De priester werd door de politie en onderzoeksrechter verhoord en beriep zich aanvankelijk weer op zijn biechtgeheim. Hoewel hij morgen voor de raadkamer moet verschijnen blijft de priester op dezelfde nagel kloppen. “Het parket heeft duidelijk een totaal andere visie op het biechtgeheim”, zegt hij. “En de onderzoeksrechter is niet gelovig. Zij jongleren met die termen en bekijken dat louter juridisch. Voor hen is biechtgeheim gewoon een fait divers. Ik bekijk dat natuurlijk als priester. Als mijn biechtgeheim niet meer van tel is moeten ze de biecht afschaffen. Dan moeten mensen mij niet meer benaderen als vertrouwenspersoon, want dan ben ik niet meer te vertrouwen. Niet meer van deze tijd? Mensen zouden eens moeten weten hoeveel zaken mensen mij in alle vertrouwen vertellen. Ik weet dat ze dat doen omdat ik priester ben. Ik neem mijn biechtgeheim dan ook heel ernstig.”

De raadkamer zal woensdag beslissen of de zaak ook effectief voor de rechtbank bepleit zal worden. Voor de weduwe hoeft de priester niet meteen de gevangenis in. “Ik wil gewoon vermijden dat dit nog kan gebeuren”, zegt ze. “Ik heb die klacht uit principe ingediend en heb zelfs nog niet over een straf nagedacht. Maar hij moet gewoon goed weten dat dit niet kan.”

(TL)

>> Wie met vragen rond zelfmoord worstelt of nood heeft aan een luisterend oor, kan terecht bij www.preventiezelfdoding.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier