Klacht tegen De Lijn krijgt knotsgek staartje: “Plots stond er een dubbelganger voor mij”

Marc Van Ooteghem (links) en zijn dubbelganger Eric Landuyt. © LF
Redactie KW

Eind 2017 kon Marc Van Ooteghem uit Knokke (66) zijn ogen niet geloven. Had De Lijn echt een foto van hem gebruikt op een affiche? Hij telde zijn rimpels, bekeek de stand van zijn oren, herkende zijn kledij en zijn leesbrilletje dat hij altijd onder zijn trui verbergt. En nee, er was geen twijfel mogelijk. Marc diende een klacht in wegens schending van zijn portretrechten. Anderhalf jaar later krijgt het verhaal een opvallend staartje: De Lijn gaat vrijuit, maar gebruikte voor haar campagne wel… een dubbelganger.

“Ik ben een veelvuldig gebruiker van het openbaar vervoer. Ik neem vaak de bus in de streek rond Brugge en het was ook daar dat ik mezelf plots op een affiche zag staan. Ik kon mijn eigen ogen niet geloven. (grijnst) Ik voelde me een politieker middenin een verkiezingscampagne.” Nu kan Marc Van Ooteghem uit Knokke er mee lachen, anderhalf jaar geleden was dat wel even anders. “Ik was ervan overtuigd dat De Lijn ongevraagd een foto van mij had genomen en die had gebruikt voor zijn nieuwe campagne. Dat gebeurde zonder mijn medeweten, dus legde ik zowel in oktober als in november 2017 een klacht neer bij de vervoermaatschappij.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=xZzSabnFCtQ

Castingbureau

Twee dagen later ontving Marc van de klantendienst al een schrijven met excuses voor de onprettige situatie. “In die brief stond dat er navraag werd gedaan over de portretrechten bij de verantwoordelijke dienst”, verduidelijkt Marc. “De dienst had op zijn beurt het verantwoordelijke castingbureau gecontacteerd, van waaruit bevestigd werd dat de rechten voor de foto van de nieuwe campagne in orde waren. Bij verdere vragen of klachten kon ik mij wenden tot het bureau dat mij gecontacteerd had voor de opdracht.” Marc snapte er natuurlijk totaal niets van. Hij werd helemaal niet gecontacteerd door een castingbureau voor een foto-opdracht…

Ik was er echt van overtuigd dat De Lijn een foto van mij had gebruikt – Marc Van Ooteghem

Maar met de tijd gingen ook de frustraties en het onbegrip wat liggen. Bij vrienden en familie werd er wel nog geregeld een grapje over gemaakt.

Recht van antwoord

De hele anekdote kwam echter weer boven water toen de foto’s tijdens de recente campagne van De Lijn opnieuw in het straatbeeld verschenen. “Dat vond ik niet kunnen en ik wou een recht van antwoord”, vertelt Marc. “Ik trok opnieuw naar de Lijnwinkel en liet een bevriend advocaat een mailtje sturen naar de klantendienst van De Lijn, waarop nooit een antwoord kwam. Ik wou echter absoluut achterhalen hoe de vork aan de steel zat.

Klacht tegen De Lijn krijgt knotsgek staartje:
© LF

Gelukkig kon Marc rekenen op het speurderstalent van zijn zoon David Van Ooteghem, presentator en programmamaker bij Radio 2. David wist via het castingbureau het ware verhaal te achterhalen. Marc Van Ooteghem blijkt een lookalike te hebben: Eric Landuyt uit Marialoop (Meulebeke). Als verrassing organiseerde David een ontmoeting tussen beide heren. Marc kon – voor een tweede keer – zijn ogen niet geloven. “De oplossing van mijn probleem stond plots voor mijn neus!”

Dodengang

Ook voor Eric Landuyt was het een serieuze verrassing. “Voor mij begon het hele verhaal een drietal jaar geleden. We waren met een bevriend koppel aan het fietsen in de Westhoek en maakten een stop in een cafeetje nabij de Dodengang in Diksmuide. Het café was echter gesloten, want er werd er een opname gemaakt voor een film over de Eerste Wereldoorlog. De castingdirector was op het terras naarstig aan het werk op haar laptop. We stonden wat geamuseerd te kijken toen die dame me aansprak en vroeg of ze mij mocht opnemen in haar databestand van figuranten. Ze nam enkele foto’s en noteerde mijn gegevens. Ze bestempelde me als een ‘karakterkop waar ze wel nog eens iets zou kunnen mee doen’. We lachten eens goed met die anekdote tijdens het voortzetten van onze fietstocht.”

Héél bizar hoe erg wij op elkaar lijken. We hebben zelfs evenveel rimpels – Eric Landuyt

Vrij snel werd Eric echter door het castingbureau gecontacteerd voor enkele losse opdrachtjes. “Het ging vooral om folders voor privéfirma’s. Mijn karakterkop werd pas echt een beetje geld waard toen ik werd gevraagd voor een campagne van De Lijn. Ik zou letterlijk en figuurlijk het gezicht worden van de Omnipas voor 65-plussers. Enkele maanden later prijkte ik op de nieuwe affiches. Ik was er best wel trots op…”

Ontroerd

Hier en daar werd Eric door familie of vrienden opgemerkt aan de bus- en tramhokjes van De Lijn of kreeg hij een ‘like’ op sociale media. “Het hele verhaal kreeg echter een vreemde wending toen ik werd opgebeld door reporter David Van Ooteghem van Radio 2. Er was namelijk een klacht binnengekomen bij De Lijn omtrent misbruik van bepaalde foto’s bij de nieuwe campagne. Tot mijn grote verbazing hadden ze het over mijn foto en werd er door een generatiegenoot beweerd dat hij op die foto stond. De man was er absoluut zeker van, want hij had de rimpels op het voorhoofd nauwkeurig geteld en ze weerspiegelden zijn – maar dus ook mijn – ouderdomstrekken.”

Een nieuwe vriend

De dubbelgangers waren tijdens hun ontmoeting duidelijk ontroerd. “Er loopt blijkbaar een evenbeeld van mezelf rond in ons kleine Belgenland”, lacht Eric. “Het is uiterst verwonderlijk dat de vergelijking zo treffend blijkt te zijn. Héél bizar!” Uitgebreid vertelden ze elkaar hun verhaal en dat met veel plezier. “Nu kan ik Eric inschakelen”, lacht Marc. “Als ik thuis eens iets mispeuter, kan hij het komen goedmaken met een boeket bloemen.” Maar het verhaal van beide heren is nog niet afgelopen… Marc sloot de ontmoeting af met emotionele woorden. “Ik heb er een nieuwe vriend bij, jammer dat ik jou niet eerder heb ontmoet!”

(LF)