Kitesurfer uit De Panne trotseert windsnelheid van orkaan

Steve Verelst uit De Panne is een ervaren kitesurfer en was één van de geselecteerde atleten voor Red Bull Gone With The Wind. © Lukas De Groodt
Redactie KW

Beaufort, wat betekent dat eigenlijk? In kader van Dag van de Wetenschap en met de hulp van Technopolis, trok Steve Verelst (29) uit De Panne, een ervaren kitesurfer en één van de geselecteerde atleten voor Red Bull Gone With The Wind, naar Duitsland om te kampen met windsnelheden tot 130 kilometer per uur.

De windsnelheden werden gegenereerd door de grootste particuliere turbine van Europa: een monster van 2800 kilogram, goed voor het opwekken van 432.000 kubieke meter lucht per uur. Steve nam plaats voor de turbine, in full gear en met een kite van 7m² onder de arm, en onderging. “Echt waanzin,” zegt hij.

“Wetenschap is echt overal,” zegt Femke Gebruers van Dag van de Wetenschap. “Wind is een krachtig natuurfenomeen met verwoestende eigenschappen. Het zou onmogelijk zijn om in zulke omstandigheden grootse sportprestaties neer te zetten zonder hulp van topwetenschappers en de allerbeste ingenieurs voor het ontwikkelen van hun gear.”

“Ik ben heel wat gewend,” zegt Steve Verelst. “Maar op 11 en 12 Beaufort was blijven staan echt ongelooflijk moeilijk, vergelijkbaar met wat we moeten ondergaan tijdens Red Bull Gone With The Wind. Het is heerlijk om in dergelijke omstandigheden te kiten, zeker nu we sinds enkele jaren ook bij meer dan 7 Beaufort het water op mogen. Vroeger was dat verboden.”

Red Bull Gone With The Wind

Tijdens de intense kwalificaties deze zomer ging Red Bull bij 14 surfclubs over de hele Belgische kust op zoek naar 64 atleten die het later dit jaar tegen elkaar opnemen in een wel erg uniek concept: 1 kilometer tegen de wind inlopen met al hun materiaal, om dan de zee op te gaan en zoveel mogelijk air time te verzamelen. Belangrijk detail: de wind blaast ondertussen aan meer dan 7 Beaufort…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier