Kippenbedrijf Pyfferoen moet de deuren niet sluiten

07/11/17 om 17:06 - Bijgewerkt om 17:35

Er zijn in de zes vestigingen van het kippenbedrijf van de familie Pyffereon enkele inbreuken vastgesteld, maar die blijken niet al te ernstig. Dat blijkt uit het mondeling verslag dat de inspecteurs dinsdagmiddag aan Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) hebben gegeven.

Kippenbedrijf Pyfferoen moet de deuren niet sluiten

© BELGA

"Maandag zijn er twee vestigingen gecontroleerd, dinsdagochtend de andere vier. Het gaat om vier opfokbedrijven en vestigingen met legkippen", aldus Weyts. "Er zijn tijdens de inspectie een aantal inbreuken vastgesteld, maar die zijn eerder beperkt en in regel met de Europese normen." De minister stelt wel vast dat die Europese normen te laag liggen. "Het is goed dat de beelden naar buiten komen, zodat iedereen ziet hoe realiteit van de geïndustrialiseerde landbouw eruitziet. Dit is een wake-upcall."

Weyts is dan ook vastbesloten om de inspanningen voort te zetten om samen met de sector te evolueren naar strengere normen dan de Europese. "Het bedrijf en de hele sector hebben er alle baat bij om de lat hoger te leggen", zegt hij. Een deel van de verantwoordelijkheid ligt ook bij de consument. "Als je kiest voor bio-eieren of eieren van vrije uitloop, dan kies je ook voor dierenwelzijn", benadrukt hij. Die kippen hebben meer ruimte dan scharrelkippen die binnen zitten en 's avonds opgehokt kunnen worden, zoals is gebleken uit de beelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights.

Het bedrijf werd vorig jaar al gecontroleerd door de inspectie en toen werden twaalf inbreuken vastgesteld. Die zijn aangepakt. Nu moet het bedrijf de bijkomende inbreuken ook wegwerken. Er wordt nog een schriftelijk verslag opgemaakt en er wordt ook een proces-verbaal opgesteld. Dat zou woensdag klaar moeten zijn. Ben Weyts bevestigde al aan VTM Nieuws dat het bedrijf niet hoeft te sluiten.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!