Kinderdagverblijf Baby Garden in Sint-Michiels moet definitief sluiten

Redactie KW

Het kinderdagverblijf Baby Garden in Sint-Michiels sluit definitief de deuren. Kind en Gezin trok de vergunning van de crèche in. De 27 kinderen die er werden opgevangen, zouden allemaal een andere opvang gevonden hebben. De ouders wachten wel nog steeds op hun waarborg.

De ouders van de 27 kinderen die opgevangen werden in Baby Garden langs de Koning Albert I-laan in Sint-Michiels werden officieel nog niet op de hoogte gebracht. Maar de crèche waar hun kinderen tot begin oktober heen gingen, sluit definitief de deuren. Zowat alle ouders moeten nog hun waarborg – voor sommigen tot 600 euro – terug krijgen. Zij denken dan ook na over gerechtelijke stappen.

De problemen bij het kinderdagverblijf Baby Garden begonnen begin oktober. Toen vond er namelijk een controle plaats van Kind en Gezin. Daarbij werd vastgesteld dat er onvoldoende kinderbegeleiders waren om een goeie werking van de kinderopvang te garanderen. Er bleken ook problemen te zijn met het statuut van de twee aanwezige kinderverzorgsters. In de crèche werden 27 kinderen opgevangen. De verantwoordelijken probeerden de ouders aanvankelijk nog gerust te stellen, maar de meesten besloten om hun kind niet meer af te zetten. Uiteindelijk sloot de crèche tijdelijk de deuren om op zoek te gaan naar een oplossing. “We willen onze excuses aanbieden voor de ontstane situatie”, klonk het toen in een mail.

Sommige mensen stappen naar een advocaat, maar ik vrees dat dat me meer zal kosten dan de waarborg op zich

Maar een oplossing kwam nooit uit de bus en nu valt het doek definitief over Baby Garden. In de praktijk heeft de opvang zichzelf opgeheven. “De organisator van Baby Garden was een feitelijke vereniging die bestond uit twee kinderbegeleidsters en de verantwoordelijke”, zegt Leen Dubois, woordvoerster van Kind en Gezin. “Die eerste twee zijn gestopt en ook die laatste is er uitgestapt. De organisator bestaat dus eigenlijk niet meer en niemand heeft de intentie om terug op te starten. Daardoor heeft de opvang zichzelf opgeheven. Er is sinds enkele weken al geen werking meer en wij hebben de vergunning dan ook administratief stopgezet.”

Waarborg

De 27 kinderen die in de crèche opgevangen waren, vonden allemaal een andere oplossing. “Wij hebben samen met de stad Brugge naar alternatieven gezocht voor mensen die er niet onmiddellijk één vonden“, aldus Dubois. “Maar dat is uiteraard niet voor iedereen evident geweest.” Vooral het feit dat de ouders financieel de dupe dreigen te worden is voor sommigen wraakroepend. “We hebben nog niets van onze waarborg teruggekregen”, zegt een mama. “Sommige mensen stappen naar een advocaat. Maar ik vrees dat dat me meer zal kosten dan de waarborg op zich.” Ook een andere ouder reageert kwaad op het nieuws. “Daar liggen nog kleertjes en een knuffel van ons kindje“, klinkt het. “Maar we krijgen geen gehoor.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier