Kijken we straks toneel in de Zwevegemse Sint-Amanduskerk?

De infoavond werd georganiseerd in de Sint-Amanduskerk. We herkennen projectleider Tom Thys, burgemeester Marc Doutreluingne en Jef Vancauwenberghe, voorzitter van het centraal kerkbestuur. (Foto GJZ)
Redactie KW

Zullen we binnen een vijftal jaren een theaterstuk gaan bekijken in de Sint-Amanduskerk? Het kan. Woensdagavond werden de plannen voorgesteld om in de kerk naast de misvieringen ook nevenactiviteiten te organiseren.

Er was heel wat belangstelling voor de uiteenzetting rond de plannen om in de kerk meer dan louter de wekelijkse misviering, huwelijken en uitvaartplechtigheden te organiseren. Volgens burgemeester Doutreluingne zijn er vandaag echter nog geen concrete plannen om de functie van het kerkgebouw te veranderen.

“Ik denk dat iedereen wel overtuigd is dat we naar de toekomst toe wel moeten kijken om een bijkomende functie aan dit gebouw te geven. Het aantal mensen dat naar de Sint-Amanduskerk neemt zinederogen af. De leegloop houdt aan. Een verkennende studie als deze kan ons helpen om gewapend te zijn voor de toekomst.” Hij beloofde er ook met een knipoog bij dat er geen beslissingen zullen genomen worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

Culturele functie

Volgens projectleider Tom Thys leent het gebouw zich uitermate tot culturele activiteiten. “Wij vertrokken van het thema ‘Van Kerk naar Kern’ waarin we de ontmoetingsplaats die de kerk nu is, willen doortrekken naar andere activiteiten.”

“In een eerste fase willen met enkele wanden de kerk indelen in een echt ‘kerkgedeelte’, maar ook in een foyerruimte, een cafetaria en een polyvalente ruimte. We denken dan vooral aan de middenbeuk waar we met een telescopische tribune in korte tijd de middenbeuk kunnen inrichten als theaterzaal of concertruimte.”

“Uiteraard moeten er vooraan ook podiumfaciliteiten komen. In een later stadium kunnen we nog meer indelingen maken en bijvoorbeeld de muren aan de zijkant openmaken zodat we meer binding krijgen met wat er buiten gebeurt.”

Nevenbestemming

De voorzitter van het Centraal Kerkbestuur, Jef Vancauwenberghe kan zich vinden in de plannen en was zelfs vragende partij voor de studie. “We zijn er ons van bewust dat de kerkgebouwen steeds minder gebruikt worden voor de geloofsbeleving. We mogen echter niet uit het oog verliezen dat de gebouwen door de gemeenschap onderhouden worden. Ze kunnen dus zeker voor culturele activiteiten aangewend worden. Wel leg ik graag de nadruk op ‘nevenbestemming’, het gaat dus allerminst om een ‘herbestemming’. De kerk dient in eerste instantie voor de liturgie.”

De plannen voor de Sint-Amanduskerk worden nu verder ontwikkeld. Tom Thys voorziet een periode van 2 jaar vooraleer er effectief iets verandert. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier