Kijk binnen bij topbloemist Frederiek Van Pamel in een dokterswoning met zeven open haarden

De woonkamer, met één van de zeven open haarden. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Dat decorateur Frederiek Van Pamel bijzonder veel smaak én oog voor detail heeft, is geen geheim. Maar hij is niet alleen voor zijn klanten een echte sfeermaker; ook zijn eigen woning is een oase van warmte, intimiteit en verfijning. Aan zo goed als ieder object in de woning, of het nu uit Frankrijk, Marokko, China of Indië komt, hangt een boeiend verhaal vast.

“Zoals bekend gebruikt ik dit pand niet alleen als mijn woning, maar ook als winkel én visitekaartje voor mijn werk als florist en decorateur”, verduidelijkt Frederiek als hij ons verwelkomt in zijn ruime leefkeuken. “Eigenlijk is dit één grote kijkwoning.”

Frederiek kocht de imposante woning in de Ezelstraat intussen zo’n drie jaar geleden en vestigde er dus ook zijn zaak, die voorheen aan de Eiermarkt gevestigd was. “Ik heb, ook als kind, altijd in de stad gewoond in huizen zonder tuin. En ik wilde mijn dochtertje toch eens het gevoel kunnen geven van gras onder haar voeten. We hadden ons oog laten vallen op een huis in de Moerstraat, maar dat was te duur.”

Toen ik voor de eerste keer in de ruime tuin stond, ben ik er écht verliefd op geworden

“Niet lang daarna maakten we kennis met deze woning, waar jarenlang een dokter met drie kinderen woonde en werkte. De woning bleek nog een stuk duurder dan die in de Moerstraat, maar ze was wel een stuk groter. Toen ik in de ruime tuin stond, ben ik er écht verliefd op geworden. Ik liet het even bezinken en trok met mijn vrouw naar Frankrijk, maar daar ging het idee om deze woning te kopen maar niet uit mijn hoofd. Dus ik belde naar de makelaar en die zei me dat er al gesprekken waren met een potentiële koper. Ik wilde die kans niet door mijn vingers laten glippen en we zijn in de auto gesprongen. Onderweg naar huis stopten we nog in een mooie bed and breakfast, die ons inspireerde voor onze eigen plannen met de woning. Finaal is het nog tot een opbod gekomen met de andere geïnteresseerde, maar uiteindelijk hebben wij aan het langste eind getrokken. Onder meer omdat we de dokter hadden beloofd dat hij nog een jaar in het huis mocht blijven wonen.”

Haard in de slaapkamer

De woning wordt gekenmerkt door intimiteit en donkere tinten. Warm, letterlijk zelfs. “Ik ben verzot op open haarden. We hebben er wel zeven hier in huis, zelfs één in de slaapkamer en in mijn bureau. Ook de keukenkasten zijn iets speciaal: die zijn allemaal gemaakt uit hout dat verbrand is geweest en dat geeft een prachtig, warm effect”, vertelt Frederiek enthousiast. “Typerend voor heel de woning is het samengaan van uiteenlopende stijlen die op een of andere manier toch in harmonie tot elkaar staan. Je ziet hier zowel de Marrakesh-stijl als de elegante Franse stijl, gecombineerd met Chinese of Indische elementen. Dat zie je ook in de woonkamer, die een bijzonder intieme ruimte is, met kussen in de zetel uit de collectie van Dries Van Noten. Ik hou er ook van om wat in mijn ogen storende elementen zijn, zoals een televisietoestel, netjes te kunnen verbergen in een mooie kast als die niet gebruikt wordt.”

Frederiek Van Pamel.
Frederiek Van Pamel.© Davy Coghe

Frederiek neemt ons vervolgens mee naar de fitnessruimte, die ook weer opmerkelijk warm en luxueus is aangekleed. “Een fitnessruimte moet toch niet altijd zo wit en steriel zijn? Hier hangt trouwens geen televisie, de tuin op zich is mooi en boeiend genoeg om naar te kijken tijdens het sporten. Ik liet hier trouwens ook een doek van wel honderd jaar oud ophangen, dat afkomstig is uit een Indisch paneel.”

Grotje in de tuin

Ook de ruimte tuin is een pareltje. Frederiek liet er een zwemvijver installeren die volledig ecologisch gereinigd wordt met lavastenen en specifieke planten. “Er zitten ook vissen in die we géén eten mogen geven. Zij halen alle onzuiverheden uit het water door het op te eten”, verduidelijkt Frederiek. “Ik heb in de tuin trouwens ook een klein grotje laten bouwen waar steeds een kaarsje brandt voor de vele vrienden die ik intussen verloren heb, onder meer aan kanker.”

De fitnessruimte.
De fitnessruimte.© Davy Coghe

Ook het kantoor van Frederiek is rijkelijk aangekleed. Centraal staat een groot, vierkanten bureau waar hij samen met zijn secretaresse aan werkt. “Ik heb hier ook speciaal voor mijn dochtertje nog een bijkomende grote tafel laten zetten waar ze wat kan zitten kleuren of spelen terwijl ik aan het werk ben.” Doorheen de hele woning en dus ook hier ,valt Frederieks voorliefde voor het materiaal koper messing voor onder meer bad- en keukenkranen. “Hier in de badkamer zie je een bad in messing dat ik op maat liet maken. De stielman is maar liefst tweehonderd uur bezig geweest met het vervaardigen ervan.”

Kamer huren

Nog opmerkelijk is de sfeervol aangeklede lift die Frederiek liet installeren. “We zijn trouwens volop bezig met het installeren van twee grote suites om te verhuren. Aan iedereen die geïnteresseerd is, maar toch vooral ook aan mensen waar we misschien mee kunnen samen werken voor decoratieprojecten. Na de zomer willen we daarmee van start gaan.”

(Bekijk hieronder nog enkele foto’s)


Een grotje ter nagedachtenis van overleden vrienden.
Een grotje ter nagedachtenis van overleden vrienden.© Davy Coghe


De indrukwekkende tuin.
De indrukwekkende tuin.© Davy Coghe


Een badkuip in messing, waar liefst 200 werkuren in kropen.
Een badkuip in messing, waar liefst 200 werkuren in kropen.© Davy Coghe