Kerstverlichting van Henri de Jong zorgt voor sfeer in Zandvoorde

Met zijn verlichting zorgt Henri voor sfeer in Zandvoorde. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Net zoals de voorbije jaren zorgt Henri de Jong opnieuw voor gezellige eindejaarssferen in Zandvoorde.

Henri de Jong uit de Floralaan steekt de buitenkant van zijn huis opnieuw in een onvervalst kerstkleedje. Henri pakt al meer dan 40 jaar uit met zijn kerstversiering. “De eerste jaren was de aankleding erg beperkt in vergelijking met vandaag. Van zodra ik met pensioen ging ik kon twintig jaar geleden op brugpensioen door een accident legde ik me wat meer toe op de versiering. Door ouderdomsperikelen is dat vandaag echter wat aan het verminderen. Zo blijven de bovenste lichten het hele jaar hangen”, zegt Henri.

“Een kleine twee jaar geleden is mijn vrouw overleden. Als je er alleen voor staat, dan begint dat jaarlijks karwei soms wat tegen te steken. Ik word straks 70 jaar en je voelt die leeftijd soms toch wat doorwegen. De positieve reacties van buurtbewoners zijn alvast een stevig duwtje in de rug.”

Dit jaar al twee keer kortsluiting

Elk jaar opnieuw probeert de gepensioneerde kok zijn huis aan de buitenkant van kerstsfeer te voorzien. Ook Halloween springt bij hem in de kijker, zo getuigt de aankleding van het huis. “Na de halloweenperiode ga ik aan de slag. Ook die periode is voor mij dankbaar om mijn huis wat te versieren. Dit jaar had ik al twee keer een kortsluiting, met heel wat zoeken en speuren naar het euvel als gevolg. Uiteindelijk bleek een prise omgedraaid waarin water was gekomen”, aldus Henri.

“Destijds werkte ik als chef in de keuken van het Kursaal. Toen al was ik onder de indruk van de kerstversiering. Wij presenteerden royale banketten op kerst- en oudejaarsavond en die hele aankleding vond ik gewoon formidabel”, klinkt het.

Wekkertje zorgt voor timing

“Vandaag koop ik niets meer bij van decoratie. Als er iets kapot gaat, dan laat ik het zo. Misschien doe ik de kerstaankleding in 2018 nog één keer, dat zien we wel. Veel hangt af van mijn gezondheid. Iedereen passeert hier en is onder de indruk van de kerstversiering, maar in feite doen er meer en meer mensen een poging om Zandvoorde wat in de kerstsfeer te garneren. Die pluim wil ik zeker niet op mijn hoed steken”, zegt Henri bescheiden.

“Ik werk met een goedkoop wekkertje dat de timing van mijn verlichting opvolgt. Om 20.30 uur is er hier niet veel passage in de buurt. Dan worden de lichtjes automatisch gedoofd, want het heeft dan weinig zin dat ze lichten branden. ‘s Morgens brandt de verlichting van 7.30 tot 8.30 uur als er hier heel wat schoolgaande kinderen passeren. ‘s Avonds start alles weer rond 17 uur op”, legt Henri uit.

Verbruik valt nog wel mee

“Veel mensen spreken mij aan over mijn initiatief. Of mijn verlichting veel verbruikt? Het zijn allemaal ledlichten, dus dat zal nog wel meevallen. Ik stond er eigenlijk nooit bij stil, het moet zijn dat de factuur nog meevalt”, lacht Henri hartelijk. De aankleding blijft hangen tot na Driekoningen, met een eventuele verlenging tot half januari. “Mijn zus uit Brussel ziet de verlichting ook graag eens hangen en ze komen misschien nog af na Nieuwjaar, vandaar”, sluit Henri de Jong af.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier