Kerstmarkt in de Zuidstraat voor het eerst volledig volzet

Jaak is dé man die ervoor zorgt dat de kerstmarkt in de Zuidstraat ieder jaar een succes is. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Ook de Zuidstraat vertoeft komend weekend in volle kerststemming. Op zondag 10 en 17 december is er een kerstmarkt ten voordele van goede doelen terwijl ook zo’n 50 mini-ondernemingen hun producten presenteren. Met een bomvolle kerstmarkt is organisator Jaak Desmet dan ook uiterst tevreden.

De kerstmarkt in de Zuidstraat is voor de eerste keer in haar geschiedenis, zowel op zondag 10 als zondag 17 december, volgeboekt. Concreet betekent dit dat de volledige Zuidstraat aan beide kanten gevuld is met standjes van verenigingen, organisaties, clubs en mini-ondernemingen en dat is een absoluut record.

Jaak Desmet (79) uit de Zuidstraat is al maanden bezig met de invulling van de kerstmarkt. Jaak is al meerdere jaren met pensioen maar vroeger baatten hij en zijn echtgenote Yvette Leys een kruidenierswinkel uit. “Ik ben een geboren en getogen Roeselarenaar en Yvette is van Izegem. Enkele jaren na ons huwelijk zijn we midden de jaren 60 gestart met een kruidenierswinkel in de Zuidstraat 13, waar nu frituur ‘t Zuid zit. Een vereniging van de centrumstraten zoals die er nu is, bestond toen niet. Maar wel was er een comité waarvan de eigenaar van Stoven Valcke, Maurice Loones van de gelijknamige patisserie uit de Zuidstraat en marktkramer Norbert D’Huyvetter de drijvende krachten waren.”

Handje helpen

“Ik bleef verder werken bij Veevoeders Ramboer en later bij Veevoeders De Brabander terwijl Yvette de winkel deed. We hebben 18 jaar commerce gedaan en zijn dan gestopt en verhuisd naar een burgerhuis in de Zuidstraat. En daar wonen we nog steeds. Ik heb altijd een zeer goed contact gehad met mijn buren uit de Zuidstraat. Toen de straat helemaal werd vernieuwd, vroeg toenmalig Zuidstraat-voorzitter Sofie Deleu om een handje mee te helpen met de feestelijkheden en nadien kreeg ik ook de vraag om in het bestuur te komen. Op een dag vroeg bestuurslid Dirk van loungebar Son Vida of ik het zag zitten om de kerstmarkt voor goede doelen te organiseren. In het begin was het niet makkelijk. Er waren dat eerste jaar slechts een 17-tal deelnemers maar na vijf jaar mochten we al 50 à 60 mini-ondernemingen en verenigingen begroeten.”

“We hebben het concept ook jaar na jaar aangepast. Met Sabine Baete van het boekhoudkantoor Baete-Sanctorum en Frimout hebben we een sponsor gevonden die de mini-ondernemingen ondersteuning kan geven en Mieke Kennes van Vlajo zorgt ieder jaar voor het motiveren van de mini-ondernemingen om deel te nemen.”

“We hebben telkens 100 deelnemers en werken zelfs al met wachtlijsten”

“Dit heeft er voor gezorgd dat we dit jaar twee weken een uitverkochte Zuidstraat hebben. Zowel op 10 als op 17 december staan maar liefst 100 kerstkramen in de straat en moeten we zelfs met wachtlijsten werken. Er zijn 50 mini-ondernemingen en 50 verenigingen die de beschikbare plaats netjes onder elkaar verdelen. Het is hard werken om alles ingepland te krijgen. Er is geen enkele stand dezelfde en ik probeer dan ook alles in elkaar te puzzelen zodat er geen ruimte over is en maximaal kan opgebouwd worden. Wel probeer ik alle sportclubs en verenigingen in het gedeelte van de Grote Markt naar de hoek van de Iepersestraat te krijgen en alle mini-ondernemingen van de Iepersestraat tot het rond punt van apotheek De Beer.”

Jaar mee bezig

“Ik ben eigenlijk het hele jaar met die kerstmarkt bezig. Niet dat ik daar constant over nadenk maar als ik ergens iets tegen kom dat ik zou kunnen gebruiken, noteer ik dat. Of als ik een attractie zie die het goed zou doen in de Zuidstraat, onthoud ik dat ook. Zo komt er dit jaar een paardentram met kartonnen paarden en ik geloof wel dat dit één van de blikvangers zal worden.”

“Wanneer alles uitgetekend is, moeten de deelnemers nog op de correcte plaats staan en niet meer ruimte gebruiken dan toegestaan. Dan volgt nog een controle door politie en brandweer want de veiligheid is ook een zeer belangrijk gegeven. Ja, ik doe dit nog altijd graag. Maar dan mag er niet al te veel mislopen en mag er niet al te veel ‘gezaag’ zijn. En als alles zondag goed verlopen is en de standhouders en de bezoekers content zijn, dan ben ik ook tevreden. En zal ik zondagavond inderdaad rustig een goed glas drinken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier