Kerkenplan in Damme geeft nieuwe invulling aan kerkgebouwen

De Sint-Kwintenskerk van Oostkerke: nog niks beslist, maar een urnenkerk, naar Duits voorbeeld, lijkt wel een interessante denkpiste. © PDV
Redactie KW

De kerk van Oostkerke wordt mogelijks omgevormd tot een urnenkerk, zo laat burgemeester Coens weten nadat gisteren het ‘kerkenplan’ werd voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het plan, dat de huidige of nieuwe bestemming van de kerkgebouwen definieert, moet het teruglopende kerkbezoek opvangen. “Het is immers moeilijk om alle parochies op dezelfde manier te blijven bedienen.”

Door het teruglopende kerkbezoek en het feit dat er sinds enkele maanden nog maar één pastoor meer is, weliswaar bijgestaan door een diaken, voor heel het Damse grondgebied, worden slechts drie van de acht kerkgebouwen gebruikt voor reguliere misvieringen. “Deze beslissing werd genomen door de nieuwe pastoor Pradip Smagghe en het federale kerkbestuur”, legt burgemeester Joachim Coens (CD&V) uit.

Elk een functie

“We begrijpen dat het in de gegeven omstandigheden moeilijk is om alle parochies op dezelfde manier als voorheen te blijven bedienen. Maar toch willen we, in nauwe samenwerking met de kerkfabrieken uiteraard, erop toezien dat die mooie kerkgebouwen goed onderhouden worden en ook elk een functie krijgen. Daarom hebben we de voorbije maanden met alle betrokken partijen een grondige studie uitgevoerd naar de toestand van de gebouwen en hun mogelijke functies. Daarbij gaan we ook uit van de lokale noden. We zijn nu klaar om dit plan aan de gemeenteraad voor te leggen.”

Zoals al min of meer duidelijk was, zijn de Sint-Martinuskerk in Sijsele en de Sint-Dionysiuskerk in Moerkerke de kerken waar de eucharistievieringen in regel plaatsvinden. In Sijsele is er op zaterdag en zondag een volwaardige weekendviering en op dinsdag en donderdag een beperkte weekviering. Wat Moerkerke betreft is er elke zondag een weekendviering. Daarnaast staat deze kerk open voor gelegenheidsvieringen en een deel ervan wordt ingenomen door de lokale heemkundige kring.

Toeristische doeleinden

“Mogelijk zijn er ook nieuwe moderne faciliteiten mogelijk om de vieringen in nog betere omstandigheden te laten plaatsvinden”, stipt burgemeester Coens aan. “De kerk van Sint-Rita blijft overigens dagelijks geopend in functie van het bedevaartsoord: de Heilige Rita wordt er immers vereerd. Een nevenbestemming in de ruimte voor publieke functies kan zeker overwogen worden. In Damme is het de bedoeling dat de beschermde Onze-Lieve-Vrouwhemelvaartkerk open gesteld blijft voor de bezoekers, voor activiteiten met toeristische doeleinden in combinatie met de reconversie van de nabijgelegen OCMW-site.”

“Ook het kerkplein en de ruïne met de toren willen we verder uitspelen als aantrekkelijke pleisterplaats. De site kan ook gebruikt worden voor concerten, lezingen en occasionele tentoonstellingen. Het kleine kerkje in Hoeke, de parochie Sint-Jacobs De Meerdere, is dan weer uitstekend geschikt voor huwelijken. Dit beschermde gebouwtje ligt ook op de pelgrimstocht naar Santiago De Compostela. De bedevaarders kunnen er een stempel bekomen. De functie kan nog worden versterkt en op termijn leiden tot een nevenbestemming.”

Urnenkerk

“Wat de kerk van Lapscheure betreft, voorzien we om deze op korte of middellange termijn om te bouwen tot een polyvalente gemeenschapsruimte voor de bevolking. Het onderbrengen van de buitenschoolse kinderopvang is hierbij zeker een optie. De Onze Lieve-Vrouw-Geboortekerk van Vivenkapelle maakt deel uit van een beschermd en uniek neogotisch complex en kan onder begeleiding bezocht worden. Occasioneel gebruikt door de aanpalende school voor (extra-)scolaire activiteiten is hier zeker aangewezen.”

En dan is er nog de Sint-Kwintenskerk in Oostkerke. Deze kerk werd na de Tweede Wereldoorlog in dezelfde stijl heropgebouwd na te zijn gedynamiteerd door de Duitsers tijdens hun aftocht. Voor deze kerk zijn nog geen concrete invullingen voor nevenbestemming of herbestemming, maar burgemeester Coens laat wel verstaan dat de realisatie van een urnenkerk er tot de mogelijkheid behoort.

Een urnenkerk is een gedenkplaats met nissen voor het bijzetten van urnen. “In Duitsland zijn daar mooie voorbeelden van te vinden, waarbij de urnen in mooi gestileerde zuilen worden geplaatst. Dit kan misschien een mooie bestemming zijn voor de kerk van Oostkerke”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier