Kerkenlandschap in Kortrijk wordt hertekend: 21 kerken krijgen nieuwe of nevenbestemming

21 van de 25 Kortrijkse kerken krijgen een nieuwe of een nevembestemming. Op de foto zien we deken E.H. Geert Morlion, schepen van Kerkfabrieken Kelly Detavernier en schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens. © EDB
Redactie KW

Het kerkenplan 2.0. wordt maandag voorgelegd op de gemeenteraad in Kortrijk. Voor maar liefst 21 van de 25 kerken wordt er een nevenbestemming gezocht of zijn er al plannen hiervoor.

Door Els Deleu en Mieke Verhelle

Vier van de 25 kerken komen niet in aanmerking voor een nevenbestemming en zouden volgens het voorgestelde kerkenplan behouden blijven als hoofdkerk van hun parochiale eenheid: de Sint-Maartens- en de Sint-Michielskerk in Kortrijk, de Sint-Eutropiuskerk in Heule en de Sint-Brixiuskerk in Marke.

Ontwijdingen

Enkele jaren geleden werd al de Sint-Pauluskerk in Kortrijk ontwijd. Deze werd omgevormd tot een ontmoetingscentrum met bibliotheek. De kerk van Fatima in Heule werd ook al overgedragen aan de vzw Oranjehuis. Formeel zullen er nog geen ontwijdingen gebeuren, maar het engagement tot ontwijding zit er wel aan te komen voor de kerk van Mariadorp in Bissegem en de H. Damiaankerk in de Aalbeeksesteenweg in Kortrijk.

Momenteel vinden er nog altijd eucharistievieringen plaats in de H. Damiaankerk, en ook het secretariaat van de parochiale eenheid is er gevestigd. Voorlopig worden daar nog parochiale activiteiten voortgezet. In de kerk van Mariadorp vinden nu al geen weekenddiensten meer plaats. Er zijn onderhandelingen bezig met de Evangelische Gemeente in Kuurne om de kerk te verkopen. Als die verkoop doorgaat zal dit leiden tot een ontwijding van de kerk van Mariadorp.

Aalbeke en Bissegem

De grootste plannen zijn een nevenbestemming voor de Sint-Audomaruskerk in Bissegem en de Sint-Corneliuskerk in Aalbeke. Beide kerken blijven hun functie als kerk in een kleinere ruimte behouden maar er komen daar volgens de plannen nevenfuncties zoals academie en bibliotheek. In beide gemeenten maakt die omvorming met nevenfuncties deel uit van een masterplan voor die gemeenten.

Volgens schepen Wout Maddens zou er voor Aalbeke een investeringsbudget nodig zijn van 5 miljoen euro voor kerk, oc en aanpalende huisjes. “We houden daar rekening mee in de meerjarenplanning in december, maar willen ook de vroegere brandweerkazerne, ‘t Skut en het Oud Gemeentehuis verkopen. Voor Bissegem zal er een budget van 3 miljoen euro voorzien worden.

“Te traag”

CD&V 4.0 vindt dat het allemaal nogal braaf en traag loopt. “Er zijn geen ‘straffe keuzes’ gemaakt en de zaken die op de rol stonden gaan niet meer vooruit”, vertelt fractieleider Hannelore Vanhoenacker. “Zo is men in Aalbeke al meer dan 9 maanden niet meer rond de tafel gaan zitten rond de uitvoering van het kerkenplan. Voor ons mag het allemaal wat sneller gaan en met oog voor de financiële impact voor de stad.”

Aalbeke reageert: “Veelbelovend, maar toch ook ergens spijtig”

“De plannen zien er veelbelovend uit”, stelt een Aalbekenaar die liever anoniem wil blijven. “Enkel spijtig dat men nog altijd niet van start is gegaan.”

“De start van de werken was normaal eind vorig jaar voorzien. Nu hebben we nog altijd geen zicht op wanneer de werken zullen starten. Blijkbaar is er voorlopig enkel budget om de kerk aan te pakken, terwijl de oorspronkelijke vraag was om een renovatie van het oc te doen. Doordat men eerst het oud gemeentehuis wil verkopen, moet er nog plaats zijn om de zaken uit dit gebouw onder te brengen. En daarom moet de kerk ook in het pakket opgenomen worden, zodat ze eerst met de bibliotheek en het conservatorium naar de kerk kunnen. Veel mensen uit Aalbeke vrezen dan ook dat er niet veel meer gerenoveerd zal worden aan het ontmoetingscentrum.”

Hopelijk zal de stad toch de nodige budgetten voorzien voor het totaalpakket. Iedereen heeft hier immers al veel tijd in gestoken. We kijken dus met nieuwsgierige blik uit naar wat het stadsbestuur zal beslissen en vooral wanneer alles eindelijk zal beginnen.”

Elders begraven?

Een andere Aalbekenaar wil ook liever enkel anoniem getuigen. “De verenigingen waren vragende partij opdat het oc als eerste zou aangepast worden, maar dit zal blijkbaar niet het geval zijn. Ik vind het jammer dat de kerk voor andere functies zal gebruikt worden. Als er nu begrafenissen zijn, zijn het meestal oudere mensen die naar de uitvaart komen. Die gaan toch niet uitwijken naar andere gemeentes? Mijn kinderen sloegen de nagel op de kop: je woont nu al heel je leven in Aalbeke, en als jij komt te overlijden – hopelijk nog niet voor binnenkort – zal je begraven moeten worden in een andere parochie, want er zullen toch meer dan 80 mensen komen…”

Jong Leven Bissegem: “Blij dat het bij het Christelijke blijft”

Jasper Vanhoutte (26) van Jong Leven Bissegem en van de band Xamen is blij dat het bij het Christelijke blijft. Jong Leven Bissegem is een Christelijke jeugdgroep die tweewekelijks samenkomt in Mariadorp. Ook de band Xamen repeteert er vaak en hebben er hun opslagruimte.

We hadden een tijd geleden al eens te horen gekregen dat er misschien een kans was dat we zouden moeten verhuizen, maar dit was zeker nog niet definitief. Ook wisten wij dat er al gesprekken waren met de Evangelische Kerk van Kuurne. Persoonlijk denk ik – en ik denk dat ik mag spreken uit naam van de medeleiding – ben ik blij dat het bij het Christelijke blijft. Evangelische en Pinkstergemeenten zijn echt aan het stijgen in aantallen en Mariadorp is een toplocatie om dit te doen. Aangezien er nog geen definitieve verkoop is, keken wij nog niet uit naar een nieuwe locatie. Ik denk dat we eventueel met Jong Leven wel in de Sint-Audomaruskerk zouden kunnen, maar daarvoor moeten we eens samenzitten met priester Wim.”

Xamen

“Voor Xamen is dat een ander verhaal. Daar hebben we in Mariadorp onze muziekinstrumenten die we in Mariadorp kunnen opslaan. Om te kunnen repeteren zitten we met het ‘lawaai’ die we maken. Voorlopig ben ik mijn huis aan het ombouwen en daar zouden we een repetitielokaal voorzien, maar tot dat dit niet af is hebben we geen andere oplossing. Indien wij meer weten, kunnen wij zeker eens met de Evangelische Kerk gaan praten.”

“Mariadorp was de ideale kerk voor de federatie”

“Ik weet al een tijdje dat er onderhandelingen waren maar ze kwamen nog niet overeen betreffende de prijs”, stelt Jacques Durnez, die op grondgebied Wevelgem woont, maar parochiaal bij de parochie Sint-Audomarus behoort. Hij is voorzitter van Okra Bissegem.

“Mijns inziens was Mariadorp nochtans de ideale kerk voor de federatie Heule-Bissegem. Je hebt er het minste kosten voor verwarming, er is parking voor de deur en er zijn geen trappen. Er is ook een zaaltje bij om nadien iets te verbruiken of voor recepties.”

“Maar ja”, zucht Jacques, “men wil de kerk van Heule voorrang geven”. Volgens Jacques is dit een gemiste kans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier