Kerk van Kooigem als toeristische dienst?

Redactie KW

Bijna dertig mensen kwamen maandag naar de kerk van Kooigem afgezakt om mee te denken over wat er met de kerk van hun dorp kan gebeuren. Priester Marc Dhondt hoopte na het open beraad een werkgroep op te richten die meedenkt over de toekomst. En dat is hem ook gelukt.

“Vijf jaar geleden zijn we beginnen nadenken over hoe we in de toekomst verder Kerk konden vormen binnen onze pastorale eenheid”, begint diaken Curd Fieux. “We zouden werken met drie clusters: Sint-Brixius met Rodenburg in Marke, Aalbeke met Rollegem en Bellegem met Kooigem. Dat lieten we langzaam groeien en nu zijn we er een stuk verder in gegaan. Vanaf juni 2019 vieren we binnen deze clusters tijdens de weekends nog eucharistie op één plaats. Deze plaatsen worden de Sint-Brixiuskerk in Marke en de Sint-Amanduskerk in Bellegem, beiden op zondag en op zaterdag in de Sint-Antonius Abt kerk in Rollegem.”

Er werden ook al dingen samengevoegd. Het bekendste ervan is het H.Vormsel. “Met Kooigem en Bellegem gingen we al een aantal jaar samen op weg en was er dit jaar voor het eerst een gezamenlijke vormselviering. Sinds dit werkjaar groeien ook Aalbeekse en Rollegemse jongeren samen naar hun gezamenlijke vormselviering toe. In Marke gebeurt het H.Vormsel nog op twee plaatsen omdat de groep te groot is voor één viering.” Volgens de diaken is het de bedoeling om eerste communies, doopsels, huwelijken en uitvaartliturgieën in alle plaatselijke kerken te blijven voorzien.

Meedenken

Naast dit pastorale luik is er ook het kerkenplan. “Het tweede aspect dat binnenkwam binnen de pastorale groep en de kerkfabrieken was wat er in de toekomst zal gebeuren met onze kerken“, vervolgt priester Marc Dhondt. “Dat komt vanuit de burgerlijke overheid naar ons toe. Binnen de vijf jaar wou minister-president Geert Bourgeois, die toen verantwoordelijk was voor de kerken, een concreet plan. Die periode is inmiddels voorbij. Kortrijk koos voor de trage weg en luisterde wat de kerkelijke overheid wil. Wij voelen ons niet goed bij het feit dat de helft van de kerken zou moeten sluiten. In Aalbeke is men aan het kijken om de kerk om te bouwen om er een dubbel gebruik te krijgen. Dit kwam al voor in kerkenplan 1.0 dat uitgeschreven werd. In kerkenplan 2.0 komt ook de kerk van Kooigem voor. Daarom nodigden we de Kooigemnaren uit om mee te denken over wat er met de kerk van Kooigem kan gebeuren en hoe we ze nuttig kunnen houden voor de hele Kooigemse gemeenschap.”

Werkgroep

Maandag kwamen alvast al heel wat ideeën naar voren zoals het voorstel van de pastoor naar het voorbeeld van een Fahrradkirche, waar toeristische info voor wandelaars en fietsers te vinden is in de kerk, maar er kwamen ook voorstellen voor een digitaal bord met info over Kooigem, een plaats voor toneelverenigingen, tentoonstellingen, optredens, dienstverlening van de stad, een piano in de kerk om liefhebbers te laten op spelen en een verhuurpunt voor fietsen.

“We moeten uiteraard ook rekening houden met veiligheid als de kerk openstaat en het feit dat we voldoende vrijwilligers en fondsen nodig hebben om dingen te realiseren.” Na het open beraad kwam men tot een werkgroep van 13 mensen die actief willen meedenken over de toekomst van de kerk. “Als ik al die ideeën hoor, ben ik tevreden dat veel mensen het gebouw willen behouden en begint het te kriebelen om met de voorstellen iets te doen“, besluit priester Marc. (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier