Katrien stopt na 18 jaar met bar van De Schakel

© MVD
Redactie KW

Katrien Longueville (53) zet na 18 jaar een punt achter haar carrière als barverantwoordelijke van De Schakel. Het cultuurcentrum verliest daarmee een monument. Katrien was niet alleen vriendelijk en correct met klanten, ze had ook altijd een luisterend oor voor wie het moeilijk had. Vanaf 1 juli nemen Phebe, Jasper, Pieter en Jan het over, vier twintigers uit Waregem die staan te popelen om er aan te beginnen.

Wie de voorbije jaren al eens iets ging drinken in de bar na een voorstelling in De Schakel, kent Katrien Longueville. Eigenlijk is ze al veel langer een bekend gezicht in de foyer van het cultuurcentrum dan de voorbije 18 jaar. “In 2000 volgde ik mijn vader op als concessiehoudster van de bar. Hij was het al van in 1982. Ik was amper 17 toen ik hier al regelmatig mee hielp.”

“De helft van de bezoekers van de bar ken ik bij voornaam”

Vooraleer we het over je jaren bij De Schakel hebben, klopt het dat je uit een familie van cafébazen komt?

“Jazeker, het begon bij mijn overgrootvader die het café De Velo openhield in Waregem in het begin van de vorige eeuw. Mijn grootvader was dan weer de patron van café De Vierschaar in de Stationsstraat dicht bij de ingang van het Park Baron Casier. Mijn grootvaders zus was lang de uitbaatster van het Boothuis aan de Zuiderlaan. Mijn vader, tot slot, heeft lang café Rubens open gehouden aan de Vennestraat op de plaats waar tot voor een jaar of zes café Azuri zat. In 1982 begon hij dan hier in De Schakel en ik ben nu, voorlopig toch, de laatste in de rij.”

Heb ik het goed dat je het toch wel lastig hebt om te stoppen?

“Dat kan je wel zeggen. Ik houd van sociale contacten. De warmte en genegenheid die ik van de klanten altijd ervaren heb, zal ik nooit vergeten. Ik zag hen allemaal graag. Ook durf ik te zeggen dat ik meer dan de helft van de bezoekers van de bar bij voornaam kende en van een aantal wist ik ook wat ze zouden bestellen. Het leverde mijn man en mij ook veel vrienden op hoor. Weet je dat onze hele zomer al gevuld is met bezoekjes aan klanten van De Schakel. Het is dus met pijn in het hart dat ik vertrek, maar met bakken bier sleuren, werd te zwaar voor mij. Wel leuk is dat we nu ook eens vrije weekends gaan hebben.”

Is er veel veranderd in die 18 jaar?

“Zeg dat wel. Ik heb in die tijd het aantal abonnees weten stijgen van 1.000 naar 2.000. Ook het aantal eigen activiteiten van De Schakel is bijna jaar na jaar blijven toenemen tot een tachtigtal volgend seizoen. Daardoor is het ook voor mij drukker geworden en lukt het voor mijn man en mijn zoon minder makkelijk om eens bij te springen. Vroeger kon dat wel, maar ze hebben nu zelf meer dan de handen vol met hun eigen job.”

In een cultuurcentrum komen veel artiesten langs. Aan wie hou je goede herinneringen over?

“In de eerste plaats aan Bob De Moor. Ik had eens broodpudding gemaakt voor hem en die viel zo goed in de smaak dat hij me vroeg of ik dat iedere keer kon doen als hij in Waregem zou komen optreden. Heel vriendelijke man is hij. Ook voor actrice Tania Van der Sanden koester ik warme gevoelens. Ze kwam altijd even langs voor een praatje. Stef Bos ontpopte zich hier dan weer als een onvervalst fuifnummer. Ik herinner me na een voorstelling vele jaren geleden dat hij hier in de late uurtjes op de toog stond te dansen. Hij was ook een hele toffe gast.”

Neem je vanaf nu zelf een cultuurabonnement?

“Absoluut, ik heb er al één voor veertien voorstellingen. Ik ben een echte theaterliefhebber en zal nu eindelijk ook eens kunnen genieten van een mooi stuk.”

En wat zijn de verdere plannen nu?

“Ik neem nu eerst een sabbatjaar. Daar ben ik wel aan toe. Wel ga ik vanaf september avondonderwijs technisch tekenaar volgen in het VTI in Waregem. Ik hoop na mijn opleiding mijn man Geert en mijn zoon Maxim meer te kunnen bijstaan in hun werk. Geert is werfleider in een bedrijf in natuursteen en Maxim landmeter. Je kunt het zien als een wederdienst voor die vele avonden dat ze mij hebben geholpen.” (glimlacht)

Volgende week stellen we dan de nieuwe uitbaters voor van de bar van De Schakel. Dat zijn Jasper Coorevits (22), Pieter Duthoy (26), Phebe Lippens (25) en Jan Waelkens (26), allen uit Waregem. (Freddy Vermoere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier