Kasteelsite Gruuthuyse geeft haar geheimen prijs

Gravin Marie Roche, weduwe van graaf Philippe d'Ursel in het gezelschap van Sebastian Vande Ginste, Jan Demulder en Koen Dendooven die samen met Sofie Baert, Koen Himpe en Patrick Keirsebilck het fraaie boek realiseerden met documenten uit het familiealbum, historisch archiefmateriaal en tal van actuele foto's. © (Foto PH)
Redactie KW

Op zondag 5 mei verschijnt voor het eerst een publicatie over het Oostkampse kasteel Gruuthuyse dat al sinds de 16de eeuw eigendom is van dezelfde adellijke familie. Het rijkelijk geïllustreerde boek wordt uitgegeven door de Oostkampse Heemkundige kring. Vier jaar lang werkten diverse auteurs mee op basis van de lokale geschiedenis, de familiegeschiedenis d’ Ursel, kunst- en bouwgeschiedenis en hun kennis over historische tuinen en parken.

De rijkelijk geïllustreerde publicatie bevat onuitgegeven fotomateriaal uit het familiealbum, historisch archiefmateriaal en actuele foto’s. Kasteelbewoner Philippe d’Ursel die in 2017 op 96-jarige leeftijd stierf, verleende samen met zoon Etienne nog volop zijn medewerking aan het voorbereidend onderzoek en aan de realisatie van het boek.

Auteurs Sofie Baert, Jan Demulder, Karel Dendoven, Koen Himpe, Sebastian Vande Giste en fotograaf Patrick Keirsebilck zijn niet over één nacht ijs gegaan bij het samenstellen van dit historische werk. Kasteel Gruuthuyse is waarschijnlijk de oudste kasteelsite in Oostkamp. Het is al meer dan 400 jaar in het bezit van familie d’Ursel en telt er sinds 2017 de twaalfde generatie. Architect René Buyck ontwierp het huidige kasteel dat in 1888 de plaats innam van de vroegere gebouwen, in de stijl zoals hij ook het Oostkampse gemeentehuis en kasteel Bloemendale in Beernem tekende. Ook getalenteerde Franse interieurdecorateurs en de Franse ingenieur en landschapsarchitect Henri Duchêne hadden een belangrijke invloed op het uiteindelijke exterieur en interieur van het nieuwe kasteel. het resultaat was een monumentaal pand in neorenaissancestijl, althans aan de buitenkant. Binnenin sluiten de ruimtes eerder aan bij de vertrouwde stijl van de familieresidenties waarmee de graaf en gravin vertrouwd waren.

“Bij ons onderzoek stootten we natuurlijk op een serieuze handicap”, vertelt kunst- en bouwhistoricus Karel Dendooven die meeschreef aan het boek. “In 1981 werd het volledige dak en een deel van het interieur van dit prestigieuze kasteel door brand vernield. Daarbij ging heel wat historisch materiaal verloren. Toch slaagden we erin om heel wat nieuwe informatie samen te brengen. We graven in de uitgebreide geschiedenis van de adellijke zomerresidentie aan de Rivierbeek en de vroege bewoning in het beekdal tot de actuele toestand van het beschermde domein.”

Op zondag 5 mei verwelkomt de Oostkampse heemkundige kring (HKH) tussen 11 en 16 uur alvast alle geïnteresseerden voor een wandeling doorheen het beschermde kasteelpark dat enkel onder leiding van een gids te bezoeken is. Toegang via het poortgebouw in de Stationsstraat 196. Het kasteel zelf is niet toegankelijk.

Het boek (21×27 cm, hardcover, full colour, 272p.) verschijnt op 5 mei en kost 29,95 euro. Bestellen kan door het gepaste bedrag over te schrijven op rekening BE39 7380 0147 4119 van HKO met vermelding ‘publicatie Gruuthuyse’. Wie nog voor 20 maart overschrijft krijgt het aan de voorintekenprijs van 25 euro. Het boek kan tijdens de happening op 5 mei opgehaald worden. (Opsturen kan ook mits toeslag van 7 euro).

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier