Kasteel van Wevelgem krijgt grondige opknapbeurt

© TGH
Redactie KW

De herinrichting van het park in Wevelgem is volop aan de gang. Aansluitend staat een volgend project op stapel. Het Kasteel in de Vanackerestraat dat dienst doet als gemeentehuis wordt gerenoveerd.

“Het gebouw – in de volksmond gekend als het kasteel – is ontworpen door architect Cyriel Vanhoutte uit Kortrijk en werd vanaf 1896 bewoond door de familie Vanackere – Van der Mersch”, duikt schepen Bernard Galle terug in de geschiedenis. “Dit imposante herenhuis bestaat uit een mengsel van neostijlen. De gemeente kocht het gebouw in 1954 en tegenwoordig biedt het onderdak aan een gedeelte van de administratieve diensten van de gemeente.”

De gemeente wil de erfgoedwaarde van het gebouw behouden, maar tegelijkertijd de ruimte in het gebouw optimaal benutten. Het gebouw staat op de lijst van beschermd onroerend erfgoed. Daarvoor moet een beheersplan opgesteld worden met daarin de toekomstvisie voor het gemeentehuis.

“Na de goedkeuring van het Vlaams agentschap onroerend erfgoed kunnen we de renovatiedossiers opstarten”, vertelt diensthoofd gebouwen Koen Bekaert, “We pakken dit gefaseerd aan. In een eerste fase vernieuwen we de inkomhal, het buitenschrijnwerk en werken we ook naar toegankelijkheid. Zowel het marmer als het schilderwerk in de statige inkomhal worden gerestaureerd en er komt nieuwe verlichting. Op die manier kan deze mooie ruimte vaker gebruikt worden voor protocollaire evenementen. Een plateaulift aan de inkom vooraan moet de toegankelijkheid van het historische gemeentehuis verbeteren. Ook de stookinstallatie wordt vernieuwd. In een tweede fase nemen we het dak en zolder aan. Het dak wordt geïsoleerd en gerestaureerd en de ruime zolder wordt ingericht.”

Een deel van de werken wordt gesubsidieerd door het Vlaams agentschap voor onroerend erfgoed. De timing van de werken hangt in grote mate af van de toekenning van subsidies.

(TGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier