Kasteel omstreden horecabaas voor spotprijs te koop

Het domein is opgenomen in de lijst van onroerend erfgoed. © (MVN)
Redactie KW

Langs de Sijslostraat in Oostkamp staat Kasteel Doeveren te koop. Het startbod van de voormalige woonst van de omstreden Brugse horecabaas Philip Calleeuw bedraagt slechts 324.000 euro. Tot maandag 27 november kan je een bod uitbrengen op het historische pand.

Het prachtige gebouw, dat omgeven wordt door een park met grote vijver, staat op een domein van liefst 28.000 vierkante meter. Het pand was eigendom van verschillende adellijke families maar op het einde van de 20ste eeuw werd het verkocht aan de dienst Toerisme van Brugge die grote renovatiewerken liet uitvoeren. Toch zijn er heel wat typische elementen intact gebleven, zoals de karakteristieke 18de-eeuwse rondboogvensters op de eerste verdieping. Een uniek landgoed dus en toch bedraagt het startbod slechts 324.000 euro.

Handelszaak geen optie

“Het domein is opgenomen in de lijst van onroerend erfgoed en ligt in een natuurgebied, met bestemming als privéwoonst”, verduidelijkt vastgoedexpert Chris Tanghe van Troostwijk Real Estate . “Kort gezegd, betekent dit dat er enkel instandhoudingswerken mogen gebeuren en dat de oorspronkelijke functie van het gebouw behouden moet blijven. Uitbreidingen behoren dus niet tot de mogelijkheden. Een handelszaak of hotel zijn geen optie. Bovendien ligt het kasteel vlak naast de autosnelweg met heel wat lawaaihinder tot gevolg. Niettemin is er veel belangstelling en brachten al 60 personen een bod uit.”

Weekendverblijf

Het Kasteel Doeveren behoorde tot het imperium van de omstreden Brugse horecabaas Philip Calleeuw, die eind februari 2016 werd doorverwezen naar de rechter wegens grootschalige fiscale fraude en witwaspraktijken. Om zijn torenhoge schulden bij de belastingen en de RSZ af te lossen werden zijn zeven horecazaken in Brugge al verkocht. En nu volgt ook het Kasteel Doeveren, waar Calleeuw tot over enkele jaren geleden woonde. Na een inbraak verhuisde hij met zijn vrouw naar een villa in Lichtervelde. Het Kasteel Doeveren was sindsdien hun weekendverblijf. Het kasteel was eigendom van de failliet verklaarde vennootschap van Calleeuw. Elk bod moet dan ook langs de curator passeren die het al dan niet kan aanvaarden om de schulden verder aan te zuiveren. Ook de rechtbank van koophandel zal de verkoop uiteindelijk moeten goedkeuren. De villa in Lichtervelde staat trouwens ook nog altijd te koop. Komende vrijdag, 10 november, kan je het kasteel om 13 uur komen bezichtigen. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier