Karl Vandenberghe is tubaspeler en co-regisseur fanfare-orkest

Karl Vandenberghe: "Op zeker ogenblik waren al mijn broers en zussen aan de slag bij De Leiezonen." © HDV
Redactie KW

Het fanfare-orkest De Leiezonen uit pakt uit met het jaarlijkse lenteconcert FanfarAnders in De Schakel, dit keer in de sfeer van een trouwfeest. Muzikant Karl Vandenberghe (50) uit Waregem is er in een dubbele rol bij: als tubaspeler maar ook als co-regisseur van het spektakel.

FanfarAnders is een wat apart evenement. Volstaat het klassieke lenteconcert niet meer?

Karl Vandenberghe: “We hebben dit concept enkele jaren geleden bedacht in de hoop een breder publiek te kunnen bereiken. En dat lukt ook. De nieuwe manier van werken slaat aan. Dit keer is het thema een trouwfeest dat we van begin tot einde volgen en met onze vereniging van de passende muziek voorzien.”

Dat staat toch ver af van de losse sfeer die vroeger rond een fanfare hing. Is dat bewust?

Karl Vandenberghe: “We willen als muziekvereniging toch tonen dat we ook een aardig stukje kunnen musiceren. Nu het beeld over een fanfare – meziekske dust zoals dat heette – is toch al voor een stuk veranderd hoor bij de mensen.”

“Sinds enkele jaren brengen we onze muziek in een theatraler kader”

Zijn jullie ook op elke editie van het prestigieuze muziekconcours in Kerkrade present om te bewijzen dat jullie echt goed zijn?

Karl Vandenberghe: “Ja maar ook omdat het een mooie ervaring is voor onze leden. Het Wereld Muziek Concours in Kerkrade ligt ons in elk geval. We behaalden er de voorbije jaren tweemaal een wereldtitel en vorige zomer werden we vice-wereldkampioen in onze categorie. We zijn daar trots op omdat we dat met eigen mensen gedaan hebben.”

Verwijs je nu naar de concertbands in de regio die daarvoor beroepsmuzikanten optrommelen?

Karl Vandenberghe: “Ja en dat is toch wel een andere manier van werken. Voor de concertbands is het de manier om zich te handhaven in de hoogste afdeling. Ik heb daar geen problemen mee, maar wij trekken geen professionele muzikanten aan om de groep nog beter te maken. Het gevolg is dat we op een iets lager niveau spelen, maar het daar met eigen mensen ook prima doen.”

Zelf nooit overwogen om professioneel muzikant te worden?

Karl Vandenberghe: “Neen, ik vind het prima zoals het nu loopt. Ik werk overdag als boekhouder en ‘s avonds hou ik me bezig met muziek. Die tijd verdeel ik over De Leiezonen en het Waregemse koor Con Cuore. Ben je professioneel muzikant, dan moet je altijd ‘s avonds en in het weekend spelen. Ik ken een beetje dat wereldje en het is zeker niet altijd gemakkelijk voor professionele muzikanten.”

Hoelang speel jij al bij De Leiezonen?

Karl Vandenberghe: “Dat moet nu 40 jaar zijn, want ik was 10 toen mijn vader me voor het eerst meenam naar de fanfare. Op zeker ogenblik waren al mijn broers en zussen er aan de slag. Tot voor kort waren er nog altijd drie generaties Vandenberghe vertegenwoordigd bij de fanfare. Sedert mijn vader Herwig er onlangs op zijn 75ste mee ophield, is dat niet meer zo. Hij had er toen een carrière van 65 jaar opzitten als muzikant. Ik ben toch wel trots op mijn vader dat hij er in de jaren 70 en 80 mee voor zorgde dat de fanfare opnieuw een plaats kon veroveren in de superieure (hoogste) afdeling. De fanfare in Desselgem heeft overigens altijd hele families weten te bekoren. Dat kleinschalige, familiale karakter is echt wel kenmerkend voor onze muziekvereniging.”

In jouw gezin is niet iedereen lid van de fanfare maar allen zijn ze bezig met muziek. Blij daarmee?

Karl Vandenberghe: “Zeker, onze dochter Ans speelt net als ik bij de fanfare, Wout was er tot voor kort ook bij maar hij is nu even gestopt. Onze dochter Ruth speelt harp en treedt wel eens op via de muziekschool en mijn vrouw Hilde is net als ik lid van het koor Con Cuore.”

Ik zie hier veel cd’s staan in huis. Naar wat luister jij het liefst?

Karl Vandenberghe: “Ik heb een brede smaak en ik leg van alles op: van klassiek over pop en rock tot folk. Ik kan ook nog met veel plezier teruggrijpen naar Eurythmics, de muziek waarmee ik als jonge snaak opgegroeid ben.” (Freddy Vermoere)

Info: op zaterdag 14 april 2018 speelt het Desselgems fanfare-orkest KMV De Leiezonen het jaarlijkse concert in cc De Schakel in Waregem, getiteld ‘FanfarAnders’. Kaarten zijn beschikbaar op www.kmvdeleiezonen.be