Kapperskoppel Edwin en Christine uit De Panne met pensioen

Christine Vanloo en Edwin Eloy van kapperszaak Duo. © GUS
Redactie KW

Edwin Eloy en Christine Vanloo, beide 68 jaar, zijn op pensioen. Liefst 48 jaar runden ze samen het kapsalon Duo in de Ollevierlaan. Hij legde zich toe op de snit en permanenten terwijl zij zich specialiseerde in opsteekkapsels en kleuring. Hun zaak gaat weldra tegen de vlakte. Edwin en Christine zeggen het kappersvak niet helemaal vaarwel.

Het kappersverhaal van Edwin en Christine startte op romantische wijze. “We volgden beide een kappersopleiding in Syntra West, toen nog het Vormingsinstituut, in Veurne”, glundert Edwin. “Ik had een lief en ook Christine was samen met iemand. De opendeur kwam eraan met als thema ‘huwelijk’. Wij kregen de rol van bruid en bruidegom en namen dat nogal letterlijk. In maart 1971 startten we een relatie, in datzelfde jaar in de zomer trouwden we en in september openden we kapsalon Duo. De naam van onze zaak was snel gevonden want we stonden samen aan het roer. Ik met de schaar in de hand en Christine met inspiratie te over voor een mooi opsteekkapsel.”

Huwelijken

Edwin en Christine hebben altijd een bloeiende zaak gehad. Ze maakten tijd voor hun klanten en wandelden een flink stuk mee in hun leven. “Horen, zien en zwijgen. Je hoort veel in het kapsalon maar roddelen hebben we nooit gedaan”, onderlijnt Christine. “Het deed me dan ook plezier te horen dat een klant ons bij het afscheid zei ‘Bedankt voor het vertrouwen’. Vooral in de beginperiode hadden we mensen die wekelijks op hetzelfde moment kwamen om hun haar in de juiste plooi te laten leggen. Sommigen zijn vrienden geworden met wie we nog steeds contact hebben. Vaak moesten we lange dagen werken maar steeds was dat met veel plezier. Ik haalde het meeste voldoening uit mijn passie voor opsteekkapsels. Ik herinner me nog levendig de vele voorbereidingen van huwelijken. Het was fantastisch om iedereen een mooi kapsel aan te meten. Terwijl bruidjes vroeger voor een opvallende look kozen met juwelen of bloemen in het haar verwerkt, is het vandaag eerder simpel, maar daarom niet minder mooi. Ik luisterde naar de klant, noteerde stapsgewijs hoe ik het kapsel vorm zou geven en oefende een week voor de trouw. Op het moment zelf hing ik dan mijn zelfgeschreven blaadje aan de spiegel en ging aan de slag. Vroeger verzorgde ik het kapsel voor de misviering en daarna nog eens voor de receptie. Tussen het feestgedruis door arriveerde ik dan met mijn koffer vol attributen.”

Kapperskring

Edwin legde zich toe op het knippen en gaf ook les. “Liefst 22 jaar was ik leerkracht aan Syntra West. Tot de zomer van 2002 want toen stopte in Veurne de kappersopleiding. Ik haalde veel voldoening uit het lesgeven en ontmoet nu nog vaak mensen die ik de kneepjes van het kappersvak heb bijgebracht. Het sociale aspect van ons beroep was voor mij belangrijk. Klanten tevreden stellen, daar deed ik het voor. Daarnaast zette ik me in voor de kapperskring Westhoek en was medeoprichter van de West-Vlaamse kappers. Deze vereniging organiseert nog steeds regelmatig workshops en demonstraties voor de honderden kappers onze provincie.”

Je hoort veel in het kapsalon, maar roddelen hebben we nooit gedaan

Hun zaak in de Ollevierslaan is ondertussen verkocht en zal afgebroken worden. Er komt een appartementsgebouw. Het koppel woont even verderop in dezelfde straat en is niet van plan op zijn lauweren te rusten. “We zijn lid van de vriendenclub 50 en 46, ik ben voorzitter van carnavalsvereniging De Orde van de Beren, ben bestuurslid van Unizo De Panne-Adinkerke en maak deel uit van de seniorenvereniging Neos”, overloopt Edwin. En ze kunnen het coifferen niet laten. Op vrijdag en zaterdagvoormiddag houden ze het kapsalon in de assistentiewoningen La Vigie in de Verdedigingslaan in Koksijde open. Een afspraak maak je op 0477 31 54 35. (GUS)

In 1992 bezocht toen nog prins Filip het Vormingsinstituut. Links zie je Edwin en daarnaast Guido Hoste.
In 1992 bezocht toen nog prins Filip het Vormingsinstituut. Links zie je Edwin en daarnaast Guido Hoste.© GUS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier