Kapper Brian uit De Panne stoomt opnieuw Miss Belgium-finalisten klaar

Kapper Brian oefent zijn gekste ideeën op zijn dummymodel. © MVO
Redactie KW

Op 12 januari is Brian Louwye weer de kapper van dienst die de haren van de Miss Belgium-kandidaten zal stylen. Het is een jaarlijkse spannende traditie, ook voor Brian, die echter nog veel meer creatieve uitlaatkleppen heeft waarin hij zijn artistieke kapperstalent tot uiting laat komen.

Brian Louwye (49) werd geboren in Poperinge en groeide op bij zijn ouders die een kledingzaak uitbaatten in Roesbrugge. Toen ze in de jaren ’80 moesten opboksen tegen giganten als Superconfex en C&A verhuisde het gezin naar De Panne. “Het was de bedoeling dat ik een opleiding tuinbouw zou volgen, maar daarvoor moest ik op internaat in Turnhout, en dat zag ik niet zitten want ik had als kind al lang genoeg op internaat gezeten” zegt Brian. “Zo startte ik in het KTA De Panne aan een kappersopleiding. Daar zat ik dan, twee jaar dik tegen mijn goesting! Zowel als tuinier en als kapper verricht je snoeiwerk, maar het contrast is bijzonder groot. Als tuinier werk je buiten voor het grovere snoeiwerk, als kapper sta je aan je wastafel en de kappersstoel gekluisterd en ben je bezig met verfijnd snoeiwerk. (lacht)

Redgy Van Espen

“Maar op een dag veranderde alles. Op school ontdekte ik een bericht van Belgisch kampioen Redgy Van Espen in Oostende die studenten zocht voor weekend- en vakantiewerk. Ik was een van de enigen die een auto had en ik reed naar Oostende. Hoge verwachtingen had ik niet, want op school waren ze beschaamd om mij te sturen. Ik was diegene die niks kon… Maar ik trok mijn stoute schoenen aan en stapte in het drukke kapsalon op Redgy af en sprak hem aan. Ik zei dat ik niks kon, maar dat ik dolgraag alles van hem zou willen leren. Ik had het nooit verwacht, maar die kans heeft hij mij gegeven! Ik heb er drie jaar voltijds gewerkt. Redgy gaf cursussen voor kappers die aan wedstrijden deelnemen, maar wilde ook dat zijn eigen personeel meedeed aan wedstrijden, en zo is het voor mij allemaal begonnen. Als ik intussen de tel niet ben kwijtgeraakt, dan heb ik momenteel 72 eerste prijzen weggekaapt. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik iemand nodig heb die achter mij staat om mij te stimuleren.”

Op vakantie met de kandidaten is voor mij keihard werken. Ik was om 5 uur uit de veren en ik werkte tot 21.30 uur

In 1996 startte Brian als zelfstandig kapper en werd hij lid van de Haute Coiffure Française (HCF). “Dat is een groepering topkappers die les volgen in Parijs en daarna geven ze zelf cursus aan kappers in België” verduidelijkt Brian. “Ik was toen ongeveer 25 jaar en, met de steun van kapperskampioen Redgy, slaagde ik voor de testen. Via de HCF kwam ik in contact met de toenmalige Miss België, Laurence Borremans, en Cécile Muller, organisatrice van de Miss België-verkiezingen. Zij haalde mij binnen als Miss-kapper, maar gaf later de fakkel door aan Darline De Vos. Na verloop van tijd ben ik er opnieuw in gerold, en ik sta altijd paraat! Ik ga mee als er fotoshoots zijn, ik ben meegereisd naar Turkije, waar de Miss-kandidaten een week aan de Turkse Riviera verbleven. Na de preselecties met 25 à 30 kandidates per provincie en enkele Gold Card-kandidates blijven er uiteindelijk nog 30 finalisten over. De organisatie volgt die meisjes een hele periode van nabij om zo een beter beeld van hun persoonlijkheid te krijgen”, klinkt het.

Belangrijk evenement

“De week ‘vakantie’ in een buitenlands resort speelt daarbij ook een belangrijke rol. In het Barut Lara Hotel werden de meisjes in de watten gelegd, maar voor mij was het keihard werken. Elke ochtend was ik om 5 uur uit de veren en werkte tot 21.30 uur ‘s avonds. Ik moest acht meisjes per dag onder handen nemen, die zich vier keer per dag moesten omkleden voor de fotoshoots. En uiteraard moest er soms wel eens iets opnieuw worden gedaan. Natuurlijk staan er nog andere activiteiten op het programma. De kandidaten moeten zich laten zien op Rode Neuzen Dag, op de Story Awards, met Dimitri Vegas en Like Mike, de zandsculpturen in Oostende, de IJssculpturen in Brugge,…”

“Al heel vroeg draai ik de haren van de meisjes stevig op in rollen” zegt Brian. “De hele dag oefenen ze zo hun choreografie. Pas om 18 uur haal ik de ‘bigoudis’ (krulspelden, red.) eruit, zodat hun kapsel dik en stevig blijft staan onder de spots on stage, waar de temperatuur soms tot 50 graden oploopt. Ik wil hier toch even aanstippen dat dit voor De Panne een belangrijk evenement is, dat voor 1.500 extra bezoekers zorgt, waarvan er heel wat hier overnachten en die misschien voor het eerst De Panne ontdekken. En Pannenaar en sterrenchef Stéphane Buyens is chef van dienst. Dit evenement is dus zeker niet alleen een grote troef voor Plopsa! Het Nationaal Comité Miss België is trouwens heel tevreden over de samenwerking met de gemeente De Panne. Er zijn nog enkele kaarten voor de verkiezingsshow te koop via www.missbelgium.be/nl of Toerisme De Panne.”

Spraakwaterval

Brian is een spraakwaterval, die eens hij op dreef is, niet meer te stuiten is. Hij haalt een oud fotoalbum boven van in zijn beginjaren. Met foto’s van vroegere missen, foto’s waarop hij naast Isabelle A staat en zelf als twee druppels water op Willy Sommers lijkt… Met foto’s van zijn vaste mannenmodel, die nog altijd een goede vriend is. “Hij stond regelmatig model voor progressieve kapsels” lacht Brian, terwijl hij foto’s toont waarop het model een Coca-Cola-kapsel, een spinnenweb- of VTM-kapsel heeft. “De tekening of het logo knipte ik eerst met de losse hand uit en dan werd het uitgeschoren en met fantasiekleuren opgewerkt. Mijn model stoorde er zich niet aan om zo over straat te lopen. Ik sta open voor alles wat op me afkomt! Op mijn 26ste ben ik verkozen om in Noorwegen te gaan werken voor een modeshow voor Versace, Mugler en Chanel… Daar heb ik veel opgestoken, en niet alleen haar!” (lacht)

Mijn meest extravagante ideeën test ik uit op kunststofmodellen die nooit tegenstribbelen

“Vorig jaar heb ik meegewerkt aan de show van Best Top Models Belgium, ik ben ook de kapper voor de verkiezing van Miss Elegantie, ik werk voor de WAK (Westhoek Academie Koksijde) als kapper voor extravagante kapsels in de jaarlijkse grote modeshow, ik ben jurylid in mijn oude school in De Panne, waar ik de sterkste leerlingen laat meehelpen bij de Miss Belgium-verkiezing.”

Passie voor paarden

“Toen ik een keer werd uitgenodigd voor Waregem Koerse, kriebelde het om een kapsel te ontwerpen dat geïntegreerd is in zo’n geweldige hoed! Ik kan me ook helemaal uitleven in feestelijke opsteekkapsels. Het kan soms niet gek genoeg zijn. Daarom probeer ik mijn meest extravagante ideeën eerst uit op mijn kunststofmodellen die nooit tegenstribbelen. Een voorbeeld: mijn klanten weten dat ik een enorme passie voor paarden heb – dat zie je in het interieur van mijn kapsalon. Daarom zie je op mijn visitekaartje een kapsel waarin de lokken zijn verwerkt tot paardenhoofden. Mag ik nog een misverstand uit de wereld helpen? In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de prijzen in mijn salon heel democratisch. De finishing touch, die doe ik altijd zelf!”

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier