Kanoclub, Vaartzwemmers en stad Kortrijk botsen: duik in Vaart is nog altijd illegaal

De Vaartzwemmers genoten vorige week voor het eerst opnieuw van het frisse water. Vraag is hoelang dat nog kan blijven duren. © TVK
Axel Vandenheede

Zwemmen in het Kanaal Bossuit-Kortrijk wordt populairder, maar blijft illegaal. Een werkgroep boog zich het afgelopen jaar nochtans over de materie. “Wij zouden gratis onze accommodatie ter beschikking moeten stellen. Dat kan niet”, is te horen bij de kanoclub. Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Vaartzwemmers riskeren nu wel een boete.

Het Kanaal Bossuit-Kortrijk, ook de Vaart genoemd, is al een hele tijd de thuisbasis voor de Kortrijkse kajak- en kanoclub. Ook de Vaartzwemmers zijn er actief, al zijn die illegaal bezig: zwemmen in het kanaal is verboden.

“Er zijn twee opties”, stelt Steven Lecluyse, adviseur van de N-VA-schepenen. “Of een verbod instellen en daarop controles uitvoeren, of een formule uitwerken die zwemmen toelaat en waarmee de Vlaamse Waterweg (de waterwegbeheerder, red.) en stad Kortrijk akkoord gaan. De Vlaamse Waterweg wil bijvoorbeeld dat er kleedkamers, parking en een redder beschikbaar zijn, terwijl de stad stelt dat het vaartzwemmen geen concurrentie mag zijn voor het openluchtzwembad.”

Wat accommodatie betreft kan de Kortrijkse kanoclub (KKYKC) een belangrijke rol vervullen. Maar… “We maken deel uit van de werkgroep die naar een oplossing zoekt“, stelt Jeroen Deschuymere, voorzitter van KKYKC. “We streven ernaar dat onze leden en de zwemmers alle twee op een veilige manier hun sport kunnen beoefenen. Maar blijkbaar is veiligheid een belangrijk item, want noch stad Kortrijk, noch de zwemmers zijn geïnteresseerd om vaartzwemmen op een deftige wijze te organiseren.”

Kanoclub, Vaartzwemmers en stad Kortrijk botsen: duik in Vaart is nog altijd illegaal
© TVK

“Ze willen met ons samenwerken omdat zij over accommodatie moeten kunnen beschikken. Ze willen het liefst gratis onze kleedkamers gebruiken. Dat is gemakkelijk: de gebouwen zijn exclusief eigendom van de club, maar we zouden die gratis moeten openstellen én schoonmaken. Als club passen we daarvoor. We willen hiervoor een compensatie. Er lag al tweemaal een voorstel op tafel, maar dat werd evenveel keer van tafel geveegd.”

“Wij willen compensatie voor het gebruik van onze kleedkamers” Jeroen Deschuymere, voorzitter Kortrijkse kanoclub

Steven Lecluyse zegt dat stad Kortrijk wel degelijk een compensatie voorziet. “De kanoclub heeft tijdens het overleg een aantal problemen op tafel gelegd. Personen kruipen op het dak, er is sprake van wildplassen… We hebben het voorstel gedaan om op de site vier veiligheidscamera’s te plaatsen. Een forse investering.”

Erfpacht

“We vragen ook een omheining, maar daarop wil het stadsbestuur niet ingaan”, vervolgt Jeroen Deschuymere. Steven Lecluyse: “De kanoclub wil het fietspad dat langs de site ligt kunnen afsluiten. Voor ons kan dat niet.”

Hoe het nu verder moet, is nog niet duidelijk. “Wij willen nog samenwerken”, aldus nog de voorzitter. “Maar de bal ligt nu in het kamp van stad Kortrijk.”

Vorige week vrijdag doken voor het eerst dit jaar een aantal zwemmers in de Vaart.
Vorige week vrijdag doken voor het eerst dit jaar een aantal zwemmers in de Vaart.© TVK

Na het mislukte overleg vorige week heb ik een mail gestuurd naar alle clubs die in de werkgroep zitten“, zegt Steven Lecluyse. “Ik heb hen gevraagd of ze geïnteresseerd zijn om – al dan niet betalend – lid te worden van de zwemcel, of ze het initiatief mee willen uitbouwen en of ze redders in hun rangen hebben die toezicht willen houden.”

“Wij maken ons zorgen”, besluit Jeroen Deschuymere. “Onze gebouwen staan op gronden van De Vlaamse Waterweg. Als deze organisatie paal en perk wil stellen aan het vaartzwemmen, kunnen wij mogelijk het gelag betalen. Want zij kan een einde maken aan de erfpacht en dan hebben we meteen geen thuisbasis meer…”

Zeker is dat de Vaartzwemmers nog altijd illegaal bezig zijn. Ze riskeren dan ook een GAS-boete van 55 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier