Kanegemse wielerclub heeft eigen bier en miniatuurcoureurs

Wielerclub De Kurte Tieze is trots op het eigen biertje. © Wouter Meeus
Redactie KW

Wielerclub De Kurte Tieze stelde twee ‘Tiezekes’ voor. Enerzijds werd een eigen biertje ontworpen, anderzijds waren er miniatuurcoureurs te bezichtigen. De pastorie in Kanegem was het decor.

“Na het fietsen nuttigen we in ons lokaal een of laat ons zeggen meerdere biertjes. Vandaar dat we tijdens de bestuursvergaderingen al meermaals opperden om een eigen bier te hebben”, opent Tom Steyaert, lid van de De Kurte Tieze. “Op een gegeven moment werden we door Stijn Verhalle en Tine Vandamme van Pastorie Caeneghem uitgenodigd om eens na een rit bij hen in de tuin een biertje te nuttigen. We mochten een datum kiezen en ik stelde 17 juni, de dag dat ik 50 werd, voor om ons bier te lanceren.”

Er werden meteen ook miniatuurcoureurs voorgesteld. “De minicoureurs zijn niet mijn idee, maar dat van Katrien Vlaeminck. Zij is sinds dit jaar lid van De Kurte Tieze en schildert miniaturen voor Cyclistes Leon. Dit jaar hadden we een sponsorreceptie naar aanleiding van onze nieuwe outfit, met Patrick Lefevere als gastspreker. Katrien vroeg me of ze een miniatuurcoureur voor Patrick in de outfit van De Kurte Tieze mocht maken en van het een kwam het ander. Bij het maken van het label voor het bier hebben we dan ook een mini-Tiezeke gebruikt.”

Verspreking

Hoe moet het nu verder na de voorstelling van het bier? “We gaan het niet echt op de markt brengen, tenzij er een grote vraag naar zou zijn. Het bier is wel vrijdag te verkrijgen na het loop- en wandelevent van de Snelle Sletsen. Het eerste idee is om het bij evenementen van De Kurte Tieze aan te bieden en dan zien we wel hoe het verder loopt. Ik ben echter trots en heel blij dat het bij iedereen in de smaak is gevallen. De bedoeling was dat het ook in de smaak valt bij het vrouwelijke geslacht en dat is meer dan gelukt.”

Naar de oorsprong van de naam is het niet ver zoeken. “De naam is een van mijn ideeën en je kan het eigenlijk zien als een ‘kind’ van De Kurte Tieze”, legt Tom Steyaert uit. “De Kurte Tieze is veertien jaar geleden ontstaan na een verspreking van mij toen we evalueerden of we klaar waren om een club op te starten. Ik reed lek, had geen reserveband en kreeg er een van iemand anders. Mijn fiets had wielen met hoge velgen. Ik zei dat ik niks kon doen met die binnenband want de tieze was te kort. Eigenlijk had het moeten zijn dat ik niets kon doen met de binnenband want het ventiel is te kort.”

Drie groepen

Op de vraag hoe je de wielerclub het best kan omschrijven, antwoordt Tom Steyaert het volgende. “We vormen een leuke bende die van fietsen houdt op zondagvoormiddag. Naast fietsen vinden we vriendschap en groepsgevoel erg belangrijk. We rijden in drie groepen die op afstanden en gemiddelde snelheid gebaseerd zijn. Dit jaar is de club qua ledenaantal sterk gestegen en rijden zowel de B1 als B2 op een nog nooit gezien niveau voor ons doen. We zijn er ons van bewust van dat we momenteel geen vangnet hebben voor leden die tussen de 60 en 70 kilometer willen fietsen aan een tempo van 28 à 29 km/uur. De andere jaren hadden we dat wel”, besluit Tom Steyaert. (KM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier