Juffrouw Vera toont haar schoolfoto’s tijdens druk kermisweekend in Schuiferskapelle

Juffrouw Vera Braeckevelt heeft alle foto's netjes bijgehouden. "Foto's gooi je niet weg, ik toch niet." © Foto LDW
Redactie KW

Tijdens het kermisweekend in Schuiferskapelle, van 8 tot en met 10 juni, kan je genieten van heel wat mooie herinneringen aan het vroegere dorpsschooltje van Schuiferskapelle. Tijdens een doorlopende fototentoonstelling krijg je de schoolfoto’s te zien van 1962 tot 1998, netjes verzameld en bijgehouden door Vera Braeckevelt, voor velen bekend als juffrouw Vera.

Vera Braeckevelt (75) was 36 jaar lang onderwijzeres in de basisschool van Schuiferskapelle. “Na een jaartje in Waardamme startte ik in het schooljaar 1962-1963 in Schuiferskapelle”, opent ze. “Ik heb er in elk jaar wel lesgegeven, meestal in graadsklassen. Dat betekende dat ik vaak klassen van meer dan 30 leerlingen had.”

Vera hield van bij het begin de jaarlijkse schoolfoto’s bij. “Foto’s gooi je niet weg, ik toch niet. Ik heb 36 jaar lang de foto’s bijgehouden, tot aan mijn pensioen in 1998. Sommige foto’s zijn verloren gegaan, bijvoorbeeld omdat ik ze eens uitleende en niet terugkreeg, maar met de hulp van anderen heb ik van de meeste jaren een exemplaar teruggevonden.”

Facebook

Ook de klaslijsten zijn netjes bewaard gebleven. Zo kon Vera elke foto perfect dateren. “Dan herkende ik de leerlingen op de foto en ik weet nog heel goed aan wie ik wanneer lesgaf. Voor de tentoonstelling heb ik 40 foto’s op papier ingediend en nog eens 40 digitaal. Zo zullen er al zeker 80 foto’s te zien zijn.” De foto’s beperken zich niet alleen tot de klasfoto’s, maar zijn aangevuld met foto’s van bijvoorbeeld klasactiviteiten en schoolfeesten. De oudste foto die te zien zal zijn op de tentoonstelling is haar allereerste klasfoto uit 1962.

“Ik herken alle leerlingen op de foto’s. Ik weet nog goed aan wie ik lesgaf”

Aan die foto’s hangen uiteraard veel herinneringen vast. “Ook op Facebook zie ik soms oud-leerlingen foto’s posten en dan keren de verhalen terug. Ik gebruik Facebook dan ook vooral om oud-leerlingen op te sporen. Ik zie hen regelmatig nog eens in Schuiferskapelle, ook zij die niet in het dorp bleven hangen.”

Avondmarkt en wandelvoetbal

De foto’s van Vera zullen doorlopend geprojecteerd worden in dorpscafé ‘t Kapellenoarke. “Daarnaast wordt het stuk tussen Club 77 en ‘t Een en ‘t Ander omgedoopt tot de ‘tentoonstellingsstraat’. Daarvoor wordt een aantal klasfoto’s vergroot en opgehangen aan de ramen. De Schuiferskapellenaren zullen elkaar zeker herkennen. Zelf ken ik ook nog iedereen aan wie ik ooit les heb gegeven. Uiteraard zijn ze wel veranderd, maar vaak herken ik hen aan hun manier van spreken. Meer nog dan aan hun gezichten. Ik heb toch wat generaties zien passeren en zelfs lesgegeven aan de kinderen van mijn allereerste leerlingen!”

Vera gaat alvast een druk kermisweekend tegemoet, want ze is niet alleen actief bezig geweest met de fototentoonstelling. “Ik ben ook verantwoordelijk voor de hobbyisten die naar de avondmarkt komen. Als voorzitter van Okra help ik mijn man ook met de organisatie van het wandelvoetbal.”

PROGRAMMA

Op vrijdag 8 juni kunnen de kinderen uit Schuiferskapelle met een paardenkoets rondtrekken vanaf 16.30 uur. ‘s Avonds is er wandelvoetbal met een match tussen Schuiferskapelle en Lichtervelde, in een organisatie van Okra.

Op zaterdag9 juni organiseert Okra in de namiddag een petanquetornooi. Er is vanaf 17 uur een avondmarkt met kunstambachten en artisanale streekproducten. Harmonie De Goede Vrienden luistert het wandelconcert op. De Torensjotters houden de hele dag een terras open, ‘s avonds organiseren ze nog een eetfestijn. Inschrijven bij de organisatie.

Op zondag10 juni kunnen kinderen in Club 77 deelnemen aan een bouw- en speelvoormiddag met Lego en Lego Duplo. Orgelkring Chamade organiseert om 10 uur een orgelconcert in de kerk, daarvoor betaal je 8 euro. In de namiddag gaat volkscafé ‘t Kapellenoarke weer open. Papa’s die zich tussen 16 en 17 uur aan de toog aanbieden, ontvangen een vaderdagattentie. Doorlopend is er ook een fotopresentatie van oude schoolfoto’s. Singer-songwriter Flo treedt om 15.30 en 17.30 uur op. In het volkscafé liggen ook de inkijkalbums van Ginette Minne, vol bidprentjes van overleden Kapellenaars, communicanten en krantenartikels.

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier