Juf Rika is terug van missie naar Ivoorkust

© Geert Meuwes
Redactie KW

Vorige maand trok juf Rika Remmerie (49) van het vijfde leerjaar in basisschool ‘t Biekorfje voor ruim een week naar Ivoorkust voor een missie met vzw See & Smile van de Kortrijkse oogarts Marnix Claeys.

Rika Remmerie woont in Wevelgem. Ze is gehuwd en heeft drie kinderen van 24, 19 en 17 jaar. Ze staat in het vijfde leerjaar in basisschool ‘t Biekorfje in Aalbeke. In haar vrije tijd doet ze keramiek, gaat ze lopen en doet ze vrijwilligerswerk in de Sint-Maartensparochie in Kortrijk.

Het werd geen toeristische uitstap voor juf Rika. Ze trok met een twintigtal Belgen naar Ivoorkust om te werken. “De vzw See & Smile doet oog- en tandzorg in gebieden in de wereld waar nog niet veel medische zorg is.”

Korte opleiding

Rika Remmerie volgde voor de missie een korte opleiding bij dokter Claeys om ogen te leren testen. Ze werkte er vooral met een tonometer. “De metingen worden uitgevoerd vooraleer de mensen bij de oogarts komen. Er worden veel mensen geopereerd aan cataract en wie een bril nodig heeft, krijgt er een gratis exemplaar. Hiervoor worden in de oogkliniek van dokter Claeys aan de Veemarkt in Kortrijk altijd brillen ingezameld en gesorteerd volgens sterkte.”

Juf Rika is terug van missie naar Ivoorkust
© Geert Meuwes

De missie naar Ivoorkust van vzw See & Smile was een andere missie dan anders, want ze werd naast de provincie West-Vlaanderen ook gesponsord door prinses Caroline van Monaco, die werd vertegenwoordigd door zangeres Khadja Nin. “Zij legden contacten om te logeren en zo sliepen we in de villa van de plaatselijke gouverneur die ook een deel financierde. Ik heb zelfs ook zijn ogen mogen testen”, lacht Rika Remmerie. “Er werd ook elke dag gezorgd voor eten voor ons allemaal. Dat is uitzonderlijk voor zo’n missie. We hadden voor de zekerheid voedsel in blik mee, maar dat hebben we niet nodig gehad.”

Tandenborstels

De focus van deze missie lag dit keer vooral op kinderen. “Daardoor zijn we ook naar schooltjes geweest, waar ze met vier aan een dubbele bank zitten. De kinderen werd daar ook geleerd hoe ze hun tanden moesten poetsen. Ze hadden nog nooit een tandenborstel gezien en waren heel tevreden toen ze er één kregen.”

De volledige groep die naar Ivoorkust trok.
De volledige groep die naar Ivoorkust trok.© Geert Meuwes

Wat juf Rika echt ondervond was een grote dankbaarheid. “Hoeveel keer we niet hoorden Dieu est avec toi… Hun dankbaarheid trof ons allemaal. Je voelde de warmte van de mensen naar ons toe. Toen ze voor ons hun hymne zongen, trilden we van emotie. Ik zou zeker nog eens willen meegaan op missie, maar uiteraard hangt daar altijd wel een financieel plaatje aan vast. De vrijwilligers betalen immers zelf hun reis. Op school moest ik ook mijn vakantie tijdens het schooljaar aanvragen aan het schoolbestuur en onbetaalde vakantie nemen. Ik heb me wel al voorgenomen om me te engageren om opleidingen te geven aan vrijwilligers die ook willen meegaan.”

Innerlijke warmte

Rika Remmerie is van Ivoorkust teruggekeerd met een gevoel dat ze iets zinvols kon doen. “Ik heb veel bijgeleerd over de cultuur van die mensen. Het was genieten van de eerste tot de laatste minuut, met alle emoties erop en eraan. Die mensen hebben me geleerd om tevreden te zijn met wat je hebt en ik heb echt hun innerlijke warmte meegekregen.”

Ze ondervond ook dat de kinderen uit haar klas meeleefden met haar missie. “Ik heb er al veel over verteld aan de kinderen. In de krokusvakantie maak ik een PowerPoint om naar aanleiding van de vasten over de missie te vertellen. Ook in andere lessen kon ik de missie reeds gebruiken. Zo rekenden we uit hoe lang ik op het vliegtuig moest zitten, hebben we de wereldbol bekeken en heb ik de uurgordels uitgelegd. (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier