Jubileumeditie fietstocht Freddy Maertens trekt richting Roubaix

De vijftiende editie heeft een gezonde toets. De wandel- en kidstour staan in het teken van appels. (Foto SB) © (Foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op zondag 1 juli is de Freddy Maertens Cycling Tour al aan de vijftiende editie toe. Nieuw is dat je dit jaar niet alleen kan fietsen, maar ook wandelen. De sportiefste deelnemers rijden opnieuw richting piste van Roubaix waar je enkele toertjes op de piste kunt maken, net zoals Freddy Maertens destijds.

De Freddy Maertens Cycling Tour is voor heel wat sportievelingen een vaste afspraak bij het begin van de zomer. Dit jaar maken Freddy Maertens en co graag afspraak op zondag 1 juli, epicentrum is Bouwstock Dewulf in de Mgr. Catrystraat. “Ondertussen zijn we al aan de vijftiende editie toe”, vertelt organisator Hans Dewulf. “We willen een sportieve dag voor iedereen, het maakt niet of of je getraind bent of eerder recreatief van een fietstochtje geniet. Daarom dat we ons aanbod zo breed mogelijk proberen te maken. Daarbij hebben we dit jaar een nieuwigheid met het wandelen. We hebben sowieso onze kidstour van 7 of 15 km, perfect ook voor de wandelaars, dus leek het ons een leuk extraatje.”

Wandelen

“Bij de kidstour en de wandeltocht is de appel de groenrode draad, we spreken dan ook van de Kloen P(r)ommenade. Wandelen of fietsen en tussendoor genieten van ludiek amusement en verrassende appeltoetjes. Voor wie moeilijk te been is, hebben we opnieuw een pendeltreintje langs het parcours van 15 km. Zo kom je ook op de stopplaatsen waar een en ander te beleven valt. Misschien kom je er een ezel tegen of bots je tegen een gekke fiets aan…”, horen we van Hans. Aanvullend is er voor de recreatieve fietsers ook een fietstocht van 25 km, eveneens in de omgeving van Bouwstock Dewulf.

“Daarnaast hebben we de vaste klassiekers met een tocht van 80 of 100 km, die gaan allebei richting Roubaix. We hebben dat in het verleden nog gedaan en dat bleek telkens een succes. Wie de 100 km kiest, krijgt bovendien ook nog eens een flinke kasseistrook voor de wielen. Bij beide ritten is er een passage langs de piste, er worden ook foto’s genomen die we dan hopen te projecteren bij hun aankomst.” Starten hiervoor kan van 7 tot 11 uur. Verder heb je ook nog de rit van 50 km in de omgeving van Noord-Frankrijk. Voor de mountainbikers is er een toer van 30 of 50 km in de kleiputten van Dumoulin.

Yves Segers

Als kers op de appeltaart is er ook nog een muzikaal extraatje. “Bij een jubileumeditie proberen we telkens voor iets speciaals te gaan. Vijf jaar geleden hadden we De Romeo’s te gast en ditmaal moeten Yves Segers en Bandit voor de sfeer zorgen vanaf 16.30 uur.”

De opbrengst gaat al vele jaren naar Kloen. “We hebben verspreid over de jaren wellicht al meer dan 40.000 euro geschonken, de samenwerking verloopt alvast optimaal. Hoeveel we kunnen schenken, hangt af van het aantal deelnemers. Ons record staat op 1.850 deelnemers en we hopen dat aantal dit jaar te verbreken!”

In het wielerdorp is er gratis fietsbewaking, douchen kan op 1 km van het wielerdorp. Voor de mountainbikers is er een afspuitstand. Inschrijven kost 5 euro. De eerste 500 inschrijvingen krijgen een gratis bakje frieten.

(TD)

Info en inschrijven kan via www.freddymaertensct.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier