José en Nadine nemen afscheid van café De Wante in Ingelmunster

Nadine en José stoppen na dertien jaar met café De Wante. Nu telt voor beide de gezondheid. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Op zondagavond 31 maart sluiten José Bourgeois en Nadine Decruw voor de laatste keer de deur van café De Wante in de Gentstraat 238. Hier stonden ze 13 jaar achter de tapkast. Op zaterdagavond 30 maart wordt er nog een afscheidsfeestje gehouden.

Het is met pijn in het hart dat José en Nadine afscheid nemen. Vooral voor José (72) is het lastig, want hij moet stoppen wegens gezondheidsproblemen. “Ik deed er anders nog tien jaar bij”, zucht hij. “Helaas draait het nu anders uit en moesten Nadine en ik deze beslissing nemen.” Voor Nadine mocht het afscheid al eerder komen, want ze heeft last van de rug en ze kan zelfs met moeite nog een bak bier opheffen. “Dan weet je wel dat de tijd aangebroken is om te stoppen. Maar we hebben zo’n trouw en vast cliënteel. Dan bijt je maar op de tanden. Door de gezondheidsproblemen van José besloten we toch te stoppen. We verhuizen naar mijn vroegere ouderlijke woning in de Bruggestraat”, vertelt Nadine.

forza lampaert

José werkte ooit bij de firma Bekaert en enige zoon Steven is daar ook actief. José en Nadine hielden in totaal 27 jaar een café open. Het begon in het ACW-lokaal Drie Koningen in de Stationsstraat, waar ze in 1991 hun intrek namen. 14 jaar lang stonden ze daar achter de tapkast. Omdat Drie Koningen afgebroken werd, konden ze niets anders dan het café verlaten. José en Nadine (nu 67) dachten nog niet aan stoppen met werken. Café-feestzaal De Wante kwam vrij en ze trokken in 2005 naar deze zaak. Ze bouwden het café uit tot een bloeiende zaak met een sterk verenigingsleven. “We geven onderdak aan twee schuttersverenigingen, kaartclub De Molenvrienden, Toneelkring Uylenspieghel, vinkenvereniging De Moedige Durvers, de supportersclub van Yves Lampaert, een breiclub op maandagnamiddag, de dansnamiddag op donderdag en meer”, zegt José, die jarenlang optrad met het cabaretgezelschap De Zonnevrienden. Tijdens de zomerperiode is het dan weer druk met de waterskiclub.

Toen Yves Lampaert Belgisch kampioen werd, was het hier een echt zottekot

“Toen Yves Lampaert kampioen van België werd, was dat hier een echt zottekot, tot vijf uur in de morgen”, vertelt José. Hij moest ook rekening houden met de bekende maatregelen zoals rookverbod in het café en alcoholcontroles, waardoor bezoekers minder bier drinken. “We maakten het allemaal mee, we hebben het ook allemaal overleefd”, lacht José. “Maar het was niet altijd gemakkelijk. Wat je in je lade als opbrengst hebt, is ook niet allemaal voor jezelf. Je moet rekening houden met huur en sociale zekerheid. Een café draaiende houden staat gelijk met veel uren werken, maar ook met veel kosten. Wie langskomt en ziet dat er eens een feest is of dat er veel volk is, denkt direct dat het geld maar binnen stroomt. Dat klopt niet, Nadine en ik moesten hard werken.”

Geen zwart gat

José en Nadine hebben het altijd graag gedaan. Op woensdag was het café gesloten, maar dan deden ze boodschappen. “Tegen de middag waren we terug. Met wat geluk trokken we in de namiddag dan nog eens naar de kust. We hielden ons ook aan een korte middagpauze. Om 13 uur sloten we af en om 14.30 uur deden we weer open. Tussenin konden we een hapje eten.”

Wat gebeurt er nu vanaf 1 april ? Zullen José en Nadine in een zwart gat vallen? “Van zodra de gezondheid wat beter is, keren we terug naar De Wante want het café krijgt een nieuwe huurder. Enkele verenigingen vroegen al om dan eens aan de toog te gaan zitten in plaats van achter de toog plaats te nemen. We gaan ook vaker uitstapjes doen en genieten van onze drie kleinkinderen Kaat, Louise en Karel”, besluit José en Nadine. (Patrick D.)

Het afscheidsfeest vindt plaats op zaterdag 30 maart van 19 tot 22 uur in De Wante.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier