Joost Tytgat is nieuwe gebouwenbeheerder van Zorgbedrijf Roeselare

Joost Tytgat: "Ik ben blij met deze nieuwe uitdaging na 27 jaar trouwe dienst bij Sint-Henricus." © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Joost Tytgat (46), sinds jaar en dag de all-round technieker van het woon-zorgcentrum Sint-Henricus, promoveert vanaf 1 maart tot gebouwenbeheerder van het Roeselaars Zorgbedrijf. Naar aanleiding van deze opstap hadden we met hem een aangename babbel.

“In december 1991 kwam ik voor ‘t eerst binnen in het rusthuis Sint-Henricus om er mijn burgerdienst van 16 maanden te vervullen”, begint Joost te vertellen. Ik had immers als gewetensbezwaarde gekozen om niet naar het leger te gaan. Directeur Pol Callebert was een buurman van mij en toen hij vernam dat ik burgerdienst in de sociale sector wilden doen, heeft hij de rode loper naar Sint-Henricus voor mij uitgerold.

Veronique Bostyn heeft me toen bij de sessies ergotherapie ingeschakeld. Ik heb in die periode de opstart van het dagcentrum van dichtbij meegemaakt. In die beginperiode waren ze met zes en ondertussen bezoeken gemiddeld 50 à 55 senioren dagelijks het pluk-de-dagcentrum”, zegt Joost.

Begin 1993 viel de toenmalige vaste technieker door ziekte voor enkele maanden uit. “Als gediplomeerde in sanitair, centrale verwarming en koeltechniek werd ik gevraagd om ‘tijdelijk’ zijn plaats in te nemen. Dat tijdelijk heeft tot nu geduurd”, lacht Joost.

groene energie

In 2016 werd door het Zorgbedrijf een examen als beheerder van hun gebouwen uitgeschreven. Ik heb meegedaan en ik eindigde mooi tweede. De eerste in het examen heeft de job een tweetal jaar uitgeoefend en is vertrokken om dichter bij huis te gaan werken. Toen werd ik gevraagd of ik de vrijgekomen plaats wilde innemen. Ik heb niet getwijfeld en op 1 maart begin ik aan deze nieuwe uitdaging.

“De gebouwenbeheerder is, samen met een team technici, verantwoordelijk voor de gebouwen van het Zorgbedrijf én de technische uitrusting ervan. Dat zijn op vandaag vier woon-zorgcentra, drie dienstencentra, drie kinderopvangplaatsen KIDZ, woonassistentie Trochus, serviceflats ‘Zilverschoon’ en de bureaus van het Zorgbedrijf zelf”, vervolgt Joost. Ook de geplande uitbouw van de site Sint-Henricus én de technische uitrusting ervan komt bij het takenpakket. Door die uitbreiding, die normaal rond 2022-2023 moet afgerond zijn, gaan we van 90 vaste bewoners naar een kleine 130. We kiezen voor de nieuwe gebouwen ook duidelijk voor groene energie met o.a. zonnepanelen en een bioveld.

De nauwe band met Sint-Henricus zal blijven en daar ben ik heel blij mee

Ik blijf technisch verantwoordelijk voor de site Sint-Henricus, maar zal er uiteraard minder aanwezig zijn voor het uitvoerende werk. Dat wordt overgenomen door Nico Vanderschaeghe, die al enkele maanden meedraait. De nauwe band met WZC Sint-Henricus zal blijven en daar ben ik heel blij mee. De aangename contacten met de bewoners, senioren van het dagcentrum en de collega’s zijn van onschatbare waarde. Dat is voor mij een echte meerwaarde en bezorgt me nog steeds veel arbeidsvreugde.

actief bij brandweer

“Ik ben blij met deze nieuwe uitdaging, een promotie na 27 jaar trouwe dienst bij Sint-Henricus”, vervolgt Joost die in zijn thuisgemeente Ardooie ook lid is van het vrijwillige brandweerkorps. “In en naast mijn bed ligt mijn vrouw, mijn gsm en mijn bieper van de brandweer”, lacht Joost.

Zowel het woon-zorgcentrum als de brandweer mogen we dag en nacht bellen. “Op één nacht ben ik eens drie maal in Sint-Henricus opgeroepen voor een waterlek en een defect bij het beloproep- en brandmeldingssysteem. De dame van wacht die me moest opbellen was bij de derde oproep serieus gegeneerd. “Geen nood! Ik heb het allemaal met veel plezier gedaan en ik bedank iedereen voor de bijzonder aangename samenwerking”, besluit Joost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier