Jongerenwerking Heuvelland verkoopt kerstkaarten voor inleefreis naar Heilig Land

De Jongerenwerking Heuvelland verkoopt kerstkaarten. Op de foto zie je v.l.n.r. Thibo Plancke, Sammie Deheegher, Isaak Decrock, Marlies Volckaert, Cindy Sanaki, Lobke Decrock, Henri Laloux, Assunta Alleman, Lotte Dehaudt, Zoë Valcke,Tuur Devooght en Elias Verdonck. © EF
Redactie KW

De Jongerenwerking Heuvelland verkoopt kerstkaarten waarvan de opbrengst gaat naar de jongeren die meegaan op inleefreis naar het Heilige Land met Youfra Vlaanderen. “Naast de kaartjes van vorig jaar verkopen we dit jaar twee nieuwe soorten die getekend werden door Marlies Bulckaert”, vertelt Ilse Devos bestuurslid van Youfra Vlaanderen en tot vorig jaar nog begeleidster bij de Jongerenwerking Heuvelland.

De jongerenwerking Heuvelland is een jeugdbeweging voor jongeren uit het middelbaar onderwijs en telt tot 50 leden. Naast heel wat jongeren uit Heuvelland komen ook jongeren uit Poperinge, Ieper en Vlamertinge naar de activiteiten.

Geloof staat centraal

“De jongerenwerking van Heuvelland stelt in de werking het geloof centraal en dat maakt de werking zo uniek in de streek. Heel wat van onze jongeren zijn zo bijvoorbeeld misdienaar in een van de Heuvellandse kerken”, zegt Ilse Devos die zelf in Poperinge woont en ondertussen lesgeeft in het Ieperse Immaculata als leerkracht godsdienst.

“Wij willen leven zoals Franciscus van Assisi ons dit voordeed”

Elke week komen de jongeren samen in hun huis Rivo Torto in Loker. “We doen dit na de eucharistieviering in de kerk van Loker. Het gebeurt dat Kenny Brack nog eens terugkeert om de mis te verzorgen maar meestal is het Miquel D’hondt die sedert het vertrek van Igor de Bliguy de pastoor van Heuvelland is.”

Kenny Brack was lange tijd verantwoordelijke voor de jongerenpastoraal in Heuvelland, hij is nu parochievicaris in de pastorale eenheid Sint-Franciscus van Assisi in Hoogstraten-Rijkevorsel en geestelijk assistent van Youfra Vlaanderen.

Youfra staat voor Young Franciscans, of wel: Franciscaanse jongeren. “Wij zijn een jongerengemeenschap binnen de katholieke kerk, die volop wil leven zoals Franciscus van Assisi ons dit voordeed”, duidt Ilse Devos. “Ook de naam van onze woning in Loker Rivo Torto verwijst naar Franciscus van Assisi. Het is de plaats in Assisi waar de broedergemeenschap zich vormde.”

De jongerenwerking in Heuvelland werd opgestart in 2010. Lobke Decrock (19, Loker) en Lotte Dehaudt (19, Loker) zijn twee Heuvellandse jongeren die meegaan op reis. Voor Lobke is het niet haar eerste wereldreis.

“Ik was eerder al op reis met Youfra. Ook nu verwacht ik vooral een leerrijke, inspirerende reis die me dichter bij mezelf, m’n geloof en de ander zal brengen.”

Lotte wil dan weer in contact komen met de de plaatselijke cultuur. Zoals dat meestal het geval is op pelgrimage. “Ik denk dat de reis naar Israël mij een andere kijk zal geven en een ervaring zal zijn die ik heel mijn leven zal meedragen.”

Beiden trekken alvast naar een land waar oorlog nooit ver weg is. “We zijn niet bang van de conflicten in het land of het risico voor onze veiligheid. Er gaan jaarlijks ongelooflijk veel mensen op pelgrimage naar het Heilige Land en toeristen worden niet geviseerd. Ook zullen we niet in de buurt komen van grote conflictgebieden zoals de Gazastrook.”

Om de kosten van de reis te drukken worden nu kerstkaartjes verkocht die worden getekend door de 16-jarige Marlies Bulckaert uit Reningelst. “Toen er aan me werd gevraagd om kerstkaartjes te ontwerpen en te tekenen schoot ik meteen in actie, ik teken namelijk heel graag. Voor de ontwerpen heb ik me wat gebaseerd op ideeën van het internet en heb ik er zelf een gelovige touch aan gegeven. Zelf help ik na de vieringen met het verkopen van kaartjes en het is altijd leuk als mensen je dan een complimentje geven.”

800 jaar later

De inleefreis naar het Heilige Land is ook niet zomaar gekozen. “In 2019 is het 800 jaar geleden dat Franciscus de sultan van Egypte ontmoette. Een ontmoeting die tot op de dag van vandaag tot de verbeelding blijft spreken.

Na deze ontmoeting bleef Franciscus nog geruime tijd ter plaatse om het Heilig Land te ontdekken. Waar kunnen wij, 800 jaar later, beter naartoe trekken dan naar het land waar de drie grote religies samenkomen en samenleven?”, besluit Ilse Devos. (Marc Desender)

De kerstkaarten kan je verkrijgen na de viering in Heuvelland, bij de jongeren of via mail bestellen: jongerenwerking@clarape.be. Je betaalt één euro voor één kaartje, vijf euro voor zes kaartjes of tien euro voor 14 kaartjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier