Jongerencrew Musea Brugge pimpt paleisje met vensters vol pixels

Redactie KW

De eerste avond van het gerenoveerde Gruuthusemuseum leverde een ware volkstoeloop op, waarbij Die Scone zich van zijn meest hippe kant liet zien.

Vijf jaar lang was het Gruuthusemuseum dicht voor renovatiewerken. Gisterenavond ging het museum opnieuw open voor het publiek dat massaal op de afspraak was. Bij het begin van de avond was het zelfs zo druk dat je als bezoeker eigenlijk nauwelijks de kans kreeg om op je gemak met het vernieuwde museum en zijn vele (top)werken kennis te maken.

Niet getreurd, op het binnenplein van het vijftiende-eeuws stadspaleis kon je ondertussen genieten van een natje en sets van jonge dj’s. Een zeer geslaagde symbiose van het historische en het hedendaagse Brugge, dat naar meer smaakt.

Bovendien presenteerde de jongerencrew van de Musea Brugge op de zolder van het museum in Studio+ de resultaten van het uitdagende participatieproject ‘Paleisje Pimpen?’. De voorbije maanden gingen zeventien youngsters samen met medewerkers van de plaatselijke kunsteducatieve organisatie de BATTERIE aan de slag met vier kunstenaars in evenveel disciplines: video, foto, installatie en geluid. Hierbij lieten ze zich inspireren door de collectie en het verhaal van het vernieuwde Gruuthusemuseum. Dit leverde een zogenaamd Gesamtkunstwerk op, “met wortels in enkele actuele vragen rond vergankelijkheid, emotie en verandering”, valt op een blad papier met uitleg te lezen.

Jongerencrew Musea Brugge pimpt paleisje met vensters vol pixels

Vijf jongeren herinterpreteerden de vijftiende-eeuwse glasramen met de afbeeldingen van de heilige Sint-Michaël en Sint-Joris. Het resultaat (zie bijbehorende foto): twee vensters vol pixels, zonder woord of geluid.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier