Jonge Oostendenaars redden leven in Frankrijk en krijgen ereteken in Oostende

De vier helden werden vrijdag ontvangen op het Oostendse stadhuis en kregen er een medaille van de schepen en de burgemeester. © JRO
Redactie KW

Op het Oostendse stadhuis werden vrijdagmorgen vier jonge helden gehuldigd. Uit handen van schepen Martine Lesaffre en burgemeester Johan Vande Lanotte kregen ze een burgerlijk ereteken van moed, zelfopoffering en menslievendheid.

Tijdens een schooluitstap redden Broos Labaere (17), Robbe Verhaeghe (17), Tomas Week (18) en Hannah Maes (16) het leven van een Franse vijftiger. Zonder hun optreden zou de man er niet meer geweest zijn.

Donderdagavond 4 oktober rond 21 uur loopt het viertal nietsvermoedend, samen met andere leerlingen van het zesde jaar, richting hun logeerplaats in Bayeux (Frankrijk). Samen met hun medeleerlingen waren ze gaan eten. De leerlingen van Koninklijk Atheneum Pegasus campus Stene vertoefden al de hele week in het Franse stadje in kader van hun GWP-week. Toen het viertal een lichaam zag liggen, onderaan een bruggetje in een rivier, aarzelden ze geen seconde. Broos, Robbe, Tomas en Sarah spurtten naar beneden om te zien of ze nog iets voor de man konden doen. De Franse vijftiger lag met zijn hoofd in het water en was waarschijnlijk vier meter naar beneden gevallen. De Oostendenaars haalden de bewusteloze man uit het water en brachten hem op het droge. Meteen werden ook de hulpdiensten verwittigd. Door het kordate optreden van de jongeren kon de man gered worden. Het ziekenhuis belde hen later die avond nog op met het nieuws dat de man het gehaald had.

Actief als strandredder

De drie mannelijke helden waren afgelopen zomer actief op het strand van Oostende als strandredder. “Het lijkt ons niet meer dan normaal dat we die man hebben geholpen”, klinkt het bij de jongens. “Gelukkig wisten we dankzij onze opleiding bij de strandreddingsdienst perfect wat we moesten doen. We zijn blij dat we die man zijn leven hebben gered. Hadden we die man niet zien liggen, dan was hij er niet meer. Maar toch, het lijkt ons niet meer dan ons burgerplicht.”

Hannah genoot een opleiding EHBO als animator bij jongerenbeweging Kena. Ook in Frankrijk zullen de jongeren binnenkort ontvangen worden.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier