Jonge ontwerpers willen scholencampus Ieper op site legerkazerne

31/01/18 om 10:31 - Bijgewerkt om 10:30

Het stadsbestuur van Ieper en de GECORO gaf tien jonge ontwerpers de opdracht om na te denken over de Westhoek van de toekomst. Samen met Vlaams bouwmeester Leo Van Broek gingen ze dinsdagavond in debat.

Jonge ontwerpers willen scholencampus Ieper op site legerkazerne

Wat met de Westhoek in de eeuw van de (groot)stad? Dat was het uitgangspunt van de debatavond maandag in het Auris Centrum in Ieper. Hoe kan de Westhoek zijn eigenheid bewaren en uitspelen in een samenleving die verder verstedelijkt? Welke toekomst kunnen we verbeelden voor de kleine(re) steden Ieper, Poperinge, Veurne en Diksmuide in 2040? En welke beeld hebben we voor ogen voor de vele Westhoekdorpen?

De avond begon met een presentatie van 'Jong Ieper DROOMT DE STAD'?. Dat is een denkoefening, opgemaakt door tien jonge Ieperlingen, over de duurzame ontwikkeling van de stad Ieper in 2040. Ze deden dit op uitnodiging van de Gecoro, gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening. Deze oefening werd voorgelegd aan het stadsbestuur, de Gecoro en het schoolbestuur van de Sint-Maartensscholen Ieper.

De jonge ontwerpers stelden onder meer voor om het stadsdeel De Spie te ontwikkelen. Daarbij voorzien ze onder meer hoogbouw aan het station en de nieuwe scholencampus ter hoogte van de huidige legerkazerne. In het centrum pleitten ze onder meer voor een woontoren.

Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck had slecht nieuws voor de Westhoekdorpen. Vele daarvan - vooral in Heuvelland - zullen volgens hem ontvolken omdat er niet genoeg kritische massa zal zijn om te verdichten.

Ten slotte was er een debat waarbij schepen van Ruimtelijke Ordening Dominique Dehaene (CD&V) en twee jongeren van 'Jong Ieper DROOMT De STAD' in debat gingen met de Vlaamse bouwmeester.

(TOGH)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!