Jonge gezinnen willen cohousing in Roeselare

Op de foto Tine Overbergh, Thomas Decorte, Steven Decoster, Tim Vanloocke en Janne Ryngaert samen met de kinderen. Marlies Dorme was afwezig. (foto SB) © (foto SB)
Philippe Verhaest

Het is een drietal jonge gezinnen menens om in Roeselare een cohousingproject uit de grond te stampen. Volgende maand organiseert het team een infomoment en ondertussen wordt ook gezocht naar een locatie.

Cohousing is een relatief nieuwe en alternatieve woonvorm, waarbij een groep bewoners in verschillende woningen van meerdere, gemeenschappelijke voorzieningen gebruik maken. “Dat kan gaan over bijvoorbeeld een centrale ontmoetingsruimte, een washok, werkplaats of een gemeenschappelijke tuin”, verduidelijkt Janne Ryngaert (31), klankbord van een groep Roeselarenaren die ook in eigen stad van een cohousingproject. “Belangrijk is dat de privacy van de verschillende bewoners wel gegarandeerd blijft.”

De interesse voor cohousing werd bij Janne, net als bij de rest van de groep, aangewakkerd door een gezin te stichten. “We moeten er ons van bewust zijn dat we in de toekomst toch anders zullen moeten leven en wonen”, zegt ze. “En cohousen in een erg interessant concept. Je hebt je eigen huis, maar bepaalde zaken zijn gemeenschappelijk. Dan gaat het over dingen die we op vandaag elk afzonderlijk bezitten, maar perfect gedeeld kunnen worden. Een wasmachine, bijvoorbeeld. Of een tuin. Die zou dan meteen ook een pak groter en functioneler kunnen zijn de tuin waar je zelf over beschikt.”

Cohousen is ook een manier om het sociaal weefsel te versterken, klinkt het. “Door ruimtes met elkaar te delen, leer je elkaar ook beter kennen. We zijn ervan overtuigd dat dit een van dé woonvormen van de toekomst is. Efficiënt ruimtebeheer met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk, daar moeten we naar streven.”

Overleg met de stad

De drie koppels zijn ondertussen ook actief op zoek naar een site om hun plannen te realiseren, maar een concrete piste is nog niet uit de bus gekomen. “We scannen een regio binnen een straal van zes kilometer van het centrum van Roeselare. Zo behouden we de directe verbinding met de stad, maar bevinden we ons tegelijkertijd ver genoeg om een voldoende groot terrein te vinden. We willen immers ook een gemeenschappelijke moestuin aanleggen en dat vergt wel wat plaats. De grote lijnen van ons plan liggen al vast, nu willen we verder finetunen.”

We zoeken naar een terrein in een straal binnen zes kilometer van het stadscentrum

Ook met het stadsbestuur heeft de groep al een eerste overleg achter de rug.

“Ze staan zeker niet weigerachtig tegenover onze plannen, maar alles hangt af van een mogelijke locatie. We hebben al een paar sites bekeken, waaronder enkele oude hoeves. We zijn er echter van overtuigd dat cohousen in Roeselare mogelijk moet zijn. In Brugge zijn er al vier degelijk uitgewerkte projecten, onze stad mag deze trein niet missen.”

Om ook andere mensen warm te maken voor hun ideeën, is er op zondag 17 februari onder de noemer ‘Cohousing: iets voor Roeselare?’ een infosessie. “Daar willen we onszelf voorstellen gelijkgestemden vinden. Tijdens de lezing gaan we dieper in op het waarom van cohousing, de verschillende vormen van gemeenschappelijk wonen, de voordelen, misvattingen en uitdagingen.”

(PVH)

De toegang is gratis. Start om 10.30 uur in het Verzonken Kasteel van ARhus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier