Jolien Termote en Jolien De Backer zetten schouders onder G-basket: “Ook talenten”

Jolien Termote en Jolien De Backer, twee boegbeelden van het G-basket. © HDV
Redactie KW

Het G-basket in Waregem zit in de lift. Zopas is er in het centrum van de stad een nieuw team gestart en in Desselgem spelen er één jaar na de oprichting van een ploeg al tien mensen met een mentale beperking mee. “We willen langzaam groeien, maar nieuwkomers blijven welkom”, zeggen verantwoordelijken Jolien Termote (24) uit Waregem en Jolien De Backer (21) uit Deerlijk.

Jolien Termote richtte in september 2017 samen met haar zus Sofie de G-basketbalploeg in Desselgem op. Nu zijn ze, samen met Jolien De Backer, coach van het team. “Aanvankelijk hadden we drie leden, nu zijn het er tien”, vertelt ze. “Bovendien hebben we ook een mooie mix aan mensen: van vroege twintigers tot late dertigers.”

“Een competitie met wekelijkse match bestaat niet, tornooien zijn er wel”

Gaat het er bij een training anders aan toe dan in een gewoon basketbalteam?

Jolien De Backer: “Mijn ervaring bij andere ploegen heb ik puur als speelster, maar ik heb de indruk dat het bij ons G-basketbalteam veel kalmer verloopt. Misschien moeten we sommigen ook wel iets harder aanporren om verder te doen. Het belangrijkste voor ons is dat ze zich hier goed voelen en succeservaringen opdoen.”

En lukt dat ook?

Jolien De Backer: “Ik denk dat wel. Ze komen hier om nieuwe mensen te leren kennen en samen te zijn met anderen. Ze zijn blij dat ze ergens bijhoren. Het bestuur doet ook echt inspanningen opdat ze het hier naar hun zin zouden hebben. Zo worden ze naar alle activiteiten van onze club uitgenodigd.”

Willen jullie met dit team deelnemen aan een competitie?

Jolien Termote: “Een echte competitie met een wekelijkse match bestaat niet in het G-basket. Wel worden er regelmatig tornooien georganiseerd. In het najaar van 2017 hebben we er aan één deelgenomen en nu zondag 28 oktober organiseren we zelf ons eerste tornooi. Op dit ogenblik hebben zich vier ploegen ingeschreven. Behalve ons team komen er ook ploegen uit Gent, Lichtervelde en Langemark.”

Doen jullie dit, los van het sportieve, omdat jullie graag mensen vooruit helpen die het wat moeilijker hebben?

Jolien Termote: “Wat we vooral willen is dat mensen met een mentale beperking ook hun talenten kunnen tonen. Veel te vaak zien anderen bij hen alleen maar die beperking. Ik vind het belangrijk dat ze eens op een andere manier in beeld komen. Mag ik hier van de gelegenheid gebruik maken om andere sportclubs aan te sporen ook kansen te creëren voor personen met een beperking.”

Klopt het dat iemand die zijn vrije tijd opoffert aan het G-basketbal in het dagelijkse leven vaak iets doet in de zorgsector?

Jolien Termote: “In mijn geval klopt dat alleszins. Ik werk in De Branding, een instelling die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Inmiddels zijn ook al twee bewoners van De Branding lid van ons team. Ik heb het G-basket daar toch wel wat gepromoot (glimlacht).

Jolien De Backer: “Ook ik werk in de zorgsector, bij de dienst medische beeldvorming van het ziekenhuis AZ Glorieux in Ronse.”

Zijn jullie zelf nog actief als sporter?

Jolien Termote: “Ik heb van kindsbeen af basket gespeeld, maar nu lukt het mij niet meer. Ik werk één weekend op twee en doe ook regelmatig avonddienst in De Branding. Op die manier kan ik me onvoldoende vrij maken voor trainingen en matchen. Ik coach wel de U10’s, de afdeling met de kinderen van 8 tot 10, en ontferm me dus ook mee over het G-basket.”

Jolien De Backer: “Ook ik heb al mijn hele leven basket gespeeld maar na een operatie aan mijn voet een paar jaar geleden is het er niet meer van gekomen. Dat ik mijn studies in Brussel gevolgd heb, maakte trouwens dat ik nooit meer naar trainingen kon komen. Nu coach ik wel de G-basketbalploeg.” (Freddy Vermoere)

Info: Tornooi G-basket op zondag 28 oktober van 10.30 uur tot 15 uur in sporthal Leiestadion in Desselgem.