Johan Dumortier uit Rumbeke gaat voor overwinning in de Bakkerskoers

Bakker Johan Dumortier: "Dit jaar koester ik hoge ambities en mik ik op de eerste plaats." (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Op zondag 17 juni neemt Johan Dumortier van Bakkerij Dumortier deel aan de Bakkerskoers in Zonnebeke. Na een derde plaats twee jaar geleden en een tweede plaats vorig jaar, is de ambitie duidelijk.

“Ik doe al ongeveer vijf jaar mee”, vertelt Johan. “De rit bedraagt ongeveer 60 à 65 kilometer en wordt in een vijftiental ronden gereden. We worden onderverdeeld in verschillende categorieën, maar we starten wel allemaal samen. Er doen ongeveer 50 renners mee, waarvan iedereen bakker is, of iets te maken heeft met ons vak zoals bakkersgasten, leveranciers, en zo voort.

Er doen een tiental actieve bakkers mee. Dit creëert wel een voordeel voor de andere gezien wij als bakker veel ‘s nachts en in het weekend moeten werken, waardoor wij minder vrije tijd hebben en dus minder tijd hebben om te trainen.”

Ieder jaar trekt de bakkerskoers veel supporters aan. “De koers wordt meestal samen met een dorpskoers of kermiskoers georganiseerd”, verduidelijkt Johan. “Het is een hele organisatie om bijvoorbeeld al die seingevers te voorzien en daarom wordt dit dan gecombineerd. We hebben het al voorgehad in Zwevegem dat de bakkerskoers meer supporters aantrok dan de liefhebberskoers, waardoor een van de cafés daar letterlijk zonder bier zat en moest sluiten.”

Voor de eer(ste plaats)

Sommige deelnemers doen mee voor het plezier, maar bij Johan ligt de lat toch iets hoger. “Ik rijd sowieso twee tot drie keer per week, maar in aanloop naar deze koers wordt dat dan rapper sneller vier keer per week”, verklaart Johan.

“Ik train dus wel, maar ik doe maar aan één koers mee per jaar. Je krijgt als winnaar een officiële driekleur en wat naturaprijzen van de sponsors, maar het is er hier vooral om de eer te doen. Meestal zijn we na één ronde weg met een tiental renners voor de prijzen.”

“Ik train wel veel, maar neem slechts aan één wedstrijd per jaar deel”

“De laatste twee jaar stond ik op het podium, dus ik hoop het ook dit jaar te doen lukken. Ik zal proberen voor die eerste plaats te gaan, maar een koers moet natuurlijk nog altijd gereden worden. Je kan altijd een platte band hebben of bij een valpartij betrokken raken. Hoeveel coureurs hebben er ook niet gezegd dat ze de Ronde Van Vlaanderen gingen winnen en hoeveel hebben het dan ook waargemaakt?”

Aangepaste voeding

Ook voor Ilse Pattyn, de vrouw van Johan, vergt de koers voorbereidingswerk. “We passen het tijdstip van onze maaltijden aan het trainingsschema van Johan aan”, vertelt Ilse.

“Daarnaast wordt de voeding ook wat aangepast de week voor de wedstrijd. Door het vele trainen moet ik natuurlijk ook meer zijn truitjes wassen en eventueel kijken voor verzorging moest Johan vallen.”

Wie Johan en de andere renners aan het werk wil zien kan op zaterdag 17 juni in Zonnebeke terecht. De koers begint om 16 uur.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier