Joanie de Rijke: "Wie zich aansluit bij IS, kan je enkel als terrorist beschouwen"

03/11/17 om 06:00 - Bijgewerkt om 11:27

Ze werd eind 2008 ontvoerd door de Taliban in Afghanistan, vorig jaar in Libië schoot IS haar goede vriend/fotograaf Jeroen Oerlemans dood. Het zijn twee heftige gebeurtenissen die Joanie de Rijke, oorlogsjournaliste bij onder andere Knack, aan het denken hebben gezet. "Ik zal oorlogsverhalen blijven schrijven", zegt de Nederlandse die al anderhalf jaar in Wevelgem woont. "Maar niet meer alleen dat: er zijn zoveel positieve verhalen die het verdienen om óók neergepend te worden." Een monoloog over overleven, gruwel en verwerking.

"Als kind was ik al begeesterd door schrijven, het was echt mijn jeugdliefde. Ik heb in mijn kinderjaren gedichten en toneelstukken geschreven, ik wou auteur worden. Maar toen ik ouder was, wou ik journalist worden. Daarom ben ik naar de School voor Journalistiek getrokken. Ik had al gauw een pak werk als journaliste en een paar jaar later verhuisde ik naar West-Vlaanderen."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!