Jimmy Iqbal: “Ik wil een kleurboek worden, helemaal volgetekend”

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: “Wie ziej gie?”. Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks ‘De Kortrijkzaan’. Leer de mensen uit je buurt kennen. Maak kennis met Jimmy, een 23-jarige jongeman die zich vol met tattoos wil laten tekenen.

Veel oudere mensen steken de straat over, als ze hem zien. “Ze zijn doodsbang van mij”, zegt hij gniffelend. Waarna hij beklemtoont dat hij “nochtans braaf” is. En ik geloof hem. Je moet maar even een praatje met hem slaan. Een jongeman – 23 is hij – die zoals zoveel jongeren, niet van plan is, geleefd te worden, maar zelf wil leven.

Hij is nog zoekende, geeft hij toe. Hij weet nog niet echt wat hij met zijn leven wil gaan doen. Wat hij met zijn lijf wil doen, daar is hij wel al uit. Hij wil het helemaal vol laten tekenen. Met oldscool tattoos, als het even kan. Het gros van die tattoos ziet er nogal afschrikwekkend uit. Monsters met klauwen, messen en meer van dat materiaal waar je het niet meteen warm van krijgt. Aan de ene kant van zijn hoofd, onder zijn opgeschoren haar kruipt een slang over zijn schedel, aan de andere kant een kruis dat in brand staat. Zijn manier om te zeggen wat hij van het geloof vindt.

Al die agressie en toch wil Jimmy gewoon gelukkig zijn. En een manier om gelukkig te worden is zijn lijf vol tattoos laten zetten. “Ik wil eruitzien als een kleurboek”, zegt hij. Een opmerkelijke uitspraak, zeker voor iemand wiens naam met I.Q. begint. En anderzijds, waarom zou hij niet? Hij zegt het zelf: vroeger zag je tatoeages vooral op de lichamen van ruwe, ruige mannen, maar tegenwoordig zijn er dokters en advocaten onder wiens hemd een kleurrijke tatoeage schuilgaat. “Van mij mag iedereen zijn wie hij of zij wil zijn”, lacht hij. Veel gelijkgestemden van Jimmy zullen dit weekend in Depart aan te treffen vallen, waar op 9 en 10 de True Love Convention plaatsvindt. Jimmy zal er ook zijn.