Jilly Olivier lanceert thrillerdebuut ‘Onvoltooid verleden tijd’

De uit Torhout afkomstige Jilly Olivier: "Schrijven is voor mij eten en drinken. Ik kan in mijn verhalen mijn ongebreidelde fantasie kwijt." © foto JS
Johan Sabbe

‘Nagelbijtend spannend met een heel verrassend einde’. De nochtans strenge recensenten van de Nederlandse uitgeverij Boekscout sparen het wierookvat niet voor ‘Onvoltooid verleden tijd’, het geslaagde thrillerdebuut van de uit Torhout afkomstige Jilly Olivier, die met haar gezin in Rumbeke woont. “Schrijven is voor mij eten en drinken”, zegt ze. “Ik kan in mijn verhalen mijn ongebreidelde fantasie kwijt.”

Jilly (29) en haar man Kevin Deprez (32) wonen met hun jonge zoontjes Liam (2) en Lyo (8 maanden) in de Kempenaarstraat in Rumbeke. Kevin is industrieel ontwerper en Jilly werkt als calculator in de offertedienst van Roularta Media Group. Ze hebben zich in hun buurt goed geïntegreerd, al zijn beiden uit Torhout afkomstig, waar Jilly’s mama én oma jarenlang de nu gestopte textielwinkel Siertex hebben gerund.

Schuif vol verhalen

“Het klinkt cliché dat schrijven een uitlaatklep is, maar voor mij klopt dat helemaal”, aldus Jilly. “Ik heb er nood aan. Mijn job is administratief met veel cijfers en hoe graag ik dat werk ook doe, ik heb iets nodig om mijn fantasie de vrije loop te laten. Hoe kan dat beter dan met het schrijven van verhalen? Ik bedacht mijn eerste kleine verhaaltjes al toen ik in het tweede leerjaar van de basisschool zat. Vrij snel werd de omvang van die schrijfsels almaar groter. Als volwassene ben ik in de pen blijven klimmen. Mijn schuif ligt vol verhalen, doorgaans bestemd voor kinderen. Meestal luchtige vertellingen zonder hoogdravende boodschap. En lang niet altijd volledig afgewerkt. Schrijven is voor mij op de eerste plaats fun.

In 2016 begon Jilly aan de thriller die nu verschijnt. “Ik had snel een aantal velletjes vol, maar vanaf toen stond mijn schrijven plots op een laag pitje. Trouwen en kindjes krijgen, hadden voorrang. Maar in oktober van vorig jaar heb ik de draad weer opgenomen en ben ik als een gek aan mijn boek beginnen door te werken. Sinds februari is het af. Tot nu toe hebben uit mijn familie- en vriendenkring alleen Kevin en mijn vader het gelezen en beiden zijn enthousiast. Zeker Kevin zou er niet om liegen mocht hij het boek flauw vinden. Hij is overigens geen lezer, maar een tekenaar. Momenteel werkt hij aan een strip. Misschien moeten we ooit eens samen een boek voor kinderen maken. Hij de kleurrijke tekeningen, ik de grappige tekst. Ik heb trouwens nog een passie: taarten bakken in de meest creatieve vormen. Ik kan me daar helemaal in uitleven.”

Hoe positief Kevin en haar vader ook over haar boek waren, Jilly wachtte toch liever het oordeel af van de uitgeverij Boekscout, die de thriller door haar medewerkers liet nalezen om hem eventueel zelf uit te geven. En ja, hoor: de recensenten hadden niets dan lof over de vlotte schrijfstijl en de spankracht van het verhaal. Dus hoeft Jilly Onvoltooid verleden tijd niet in eigen beheer op de markt te brengen, wat meegenomen is.

Reizen naar verleden

“Het verhaal gaat over Simon, een jongeman van bijna 30”, licht Jilly een tipje van de sluier op. “Het leven heeft hem niet gespaard. Zijn vader is dood, zijn verloofde werd een paar jaar geleden vermoord, ook zijn moeder sterft en zijn werkgever gaat failliet. Hij sleutelt evenwel aan een uitvinding die hét gat in de markt zou kunnen zijn. Je kunt er namelijk mee tijdreizen naar het verleden. Wat voor Simon aantrekkelijk is om in dat verleden de onopgeloste moord op zijn verloofde grondig te onderzoeken. Maar dat loopt niet van een leien dakje.”

Jilly heeft voor een heel toegankelijke stijl gekozen, waardoor het boek al voor lezers vanaf pakweg 15 jaar geschikt is. “Ik ben superbenieuwd naar de reacties. Alles is in de ik-vorm geschreven, maar er zitten geen autobiografische elementen in. Puur fantasie.”

Of ze intussen al aan een tweede boek begonnen is? “Ja, een tijdje al. Een avonturenverhaal dit keer. Ik wou liever niet opnieuw een thriller schrijven, omdat ik me nu geen zorgen hoef te maken of de puzzelstukjes wel allemaal netjes in elkaar zullen vallen.” (lacht)

Opgepast: het boek verschijnt pas op vrijdag 21 juni.

Onvoltooid verleden tijd, Jilly Olivier, uitgeverij Boekscout.nl, 198 pagina’s op A5-formaat, 20,50 euro, www.boekscout.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier