Jeugd van Brugse wijk Sint-Jozef voert actie met persoonlijke Zone 30 – affiche

De campagne, die gevoerd wordt in vijf straten, beoogt met de herhaling van telkens dezelfde boodschap de haastige chauffeur aan het denken te zetten. © PM
Redactie KW

In Brugge nemen de kinderen van Sint-Jozef het heft in eigen handen bij een sensibiliseringscampagne die autobestuurders oproept om trager te rijden. In een handvol straten prijken de komende maanden tientallen affiches waarop de jonge bewoners de haastige weggebruiker tot de orde roepen.

In de straten van Sint-Jozef nemen nogal wat chauffeurs een loopje met de geldende snelheidsbeperking. “Wat de bewoners van onder meer de Pannebekestraat en de Jacob van Maerlandstraat vaststellen werd bevestigd door de snelheidsmetingen die daar recent gebeurden”, verduidelijkt Hilde Ballegeer, stedelijk buurwerkster in Sint-Jozef, “Daarom besloot de wijk tot de actie over te gaan met deze heel persoonlijke oproep!”

75 euro

De campagne, die gevoerd wordt in vijf straten, beoogt met de herhaling van telkens dezelfde boodschap de haastige chauffeur aan het denken te zetten. “Met op elke affiche een kind uit de buurt voelt de passant zich persoonlijk aangesproken”, luidt het. Om de kinderen te stimuleren om zo veel mogelijk affiches te verspreiden, wordt in het voorjaar bovendien een prijs uitgereikt. Wie op de meeste plaatsen op zo’n affiche te zien is ontvangt een geschenkbon ter waarde van 75 euro van een plaatselijke rijwielhandel.

Burgemeester Dirk De fauw en schepen van Preventie Mathijs Goderis kwamen het jonge volkje alvast gelukwensen met het plan. “Wij zullen ervoor zorgen dat de affichecampagne gepaard gaat met concrete snelheidscontroles door de politie”, beloofde de burgemeester.

Ook bejaarden

Tenslotte gaven de kinderen de burgemeester en schepen nog een handvol praktische suggesties mee om de verkeersveiligheid in de wijk te bevorderen. Zo stelde Anouck voor om chauffeurs die te dicht bij straathoeken parkeren op de bon te zetten terwijl Tuur pleitte voor het plaatsen van bloembakken om de auto’s trager te laten rijden.

Hilde Ballegeer gaf nog mee dat niet alleen kinderen, maar ook bejaarden de campagne volop steunen. “Ook mensen met een beperking, die in De Korf in de Ronsaardbekestraat deelnemen aan activiteiten van Oranje, worden bij het project betrokken.” (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier