Jerome Brimmel uit Leke blaast 100 kaarsjes uit

Jerome Brimmel met naast hem geknield Gerdi Lonnevillle, staande vlnr. Bieke Moerman, Bart Laleman, Michel Devriendt, David Delansay, Annie Decruy, Georges Corneillie, Frieda Brimmel Isabelle Bolle, Kurt Vanlerberghe, burgemeester Lies Laridon en Karline Ramboer. © Foto ACK
Redactie KW

In het WZC Yserheem in Diksmuide mocht Jerome Brimmel op 12 september 100 kaarsjes uitblazen. De eeuweling werd geboren in Eksaarde, waar veel mensen uit Leke tijdens WOI naar toe waren gevlucht.

Pas begin jaren ’20 kwamen de Lekenaars terug naar hun dorp. Jerome werkte eerst als landbouwershulp op de hoeve en brouwerij van Georges en Agnes Mattelin-Bonte en van 1947 tot 1965 op de hoeve van Georges en Zoë Vandenberghe -Averijn.

Ondertussen raasde de Tweede Wereldoorlog over het land en werd Jerome krijgsgevangen genomen en naar Duitsland gevoerd. Eenmaal terug in Leke trouwde hij op 12 juli 1945 met Maria Margodt. Later, toen er in de landbouw minder hulp nodig was, kon Jerome aan de slag bij de NV Clayson in Zedelgem. Een bus kwam destijds de werknemers ophalen en thuisbrengen.

In huis genomen

Maria en Jerome woonden in de Lekedorpstraat 90, het paar bleef kinderloos. “Doordat zij zelf geen kinderen hadden, namen ze mij van heel jong al in huis”, vertelt Gerdi Lonneville. “Mijn ouders waren Gilbert Lonneville en Irma Margodt. Ik groeide er op als was ik hun eigen kind. Later werden de rollen omgekeerd: toen zorgde ik voor Maria en Jerome, en nam en het huishouden op mij, Maria was lange tijd ziek en overleed op 9 augustus 2004.”

Daarna bleven Jerome en Gerdi alleen achter en ze hadden het samen goed. Toen het niet meer ging, nam Jerome zijn intrek in het WZC Yserheem in Diksmuide. Hij had ook een broer en een zus die zich in dezelfde straat vestigden. In Leke werd dit de Brimmelhoek genoemd en zelfs de bushalte in de straat draagt de Brimmelnaam.

Bij de brandweer ontving hij verschillende eretekens

Jerome was als oud-strijder van ’40-’45 tot 2016 op elke 11 november plechtigheid aanwezig. Hij is houder van talrijke eretekens, was soldaat, milicien klasse 1938 en ook vrijwillige brandweerman bij de brandweer van Leke van 1 augustus 1942 tot 12 september 1978. Bij de brandweer ontving hij verschillende eretekens: brandweerman eerste en tweede klasse, bronzen medaille Leopold II orde en erkentelijkheidsmedaille KWBWF. Wegens pensioenleeftijd kreeg hij eervol ontslag bij de Brandweer Leke op 12 december 1979.

Graag gezien

Zowel in Leke als in het Yserheem is Jerome een graag geziene mens: hij is altijd vriendelijk, steeds positief en graag bij de mensen. Op zaterdag 15 september werd Jerome op passende wijze gevierd. Naast de vele geschenken van familie en vrienden mocht hij namens het gemeentebestuur en uit handen van burgemeester Lies Laridon een gepersonaliseerde kaars ontvangen, namens de provincie een gepersonaliseerde zilveren schaal en een gehandtekende foto van het koningspaar met hun allerbeste wensen.

Het werd voor Jerome een prachtige dag midden zijn familie en vrienden, waarvan Jerome met volle teugen genoot. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier