Jean-Marie Seynaeve zegt het chloor en zwembadwater vaarwel

Jean-Marie Seynaeve gaat na een lange carrière, onder andere als verantwoordelijke voor de zwembaden, met pensioen. © EDB
Redactie KW

Jean-Marie Seynaeve (65), de verantwoordelijke van de zwembaden in Kortrijk, ging vorige week na een carrière van 42 jaar met pensioen. Hij lag mee aan de basis van de succesformule Sportplus.

Jean-Marie Seynaeve is een begrip in Heule. Hij werd er geboren en woont er al heel zijn leven. Nadat hij in 1975 afgestudeerd was als sportleerkracht gaf hij amper negen maanden les, toen er in Heule een functie vacant kwam als sportmonitor bij de gemeentelijke club voor sport en vrijetijdsbesteding.

“Ik nam dit mee, want dan kon ik met de fiets gaan werken en elke dag thuis komen eten. Ik zou later wel weer naar het onderwijs kunnen gaan”, bedacht Jean-Marie. Er kwam later een kans om voltijds in het onderwijs te gaan, maar Jean-Marie sloeg die af.

Vierduizend deelnames

Na de fusie kwam Jean-Marie bij de Kortrijkse sportdienst. “Hij was sportfunctionaris en verantwoordelijk voor de zwembaden en zorgde ook dat het openluchtzwembad altijd ‘picco bello’ geëxploiteerd werd met weinig middelen”, aldus Henri Deleu, beheerder van de overdekte zwembaden van Kortrijk. “Jean-Marie stond ook samen met ondermeer toenmalig directeur Dirk Deboever aan de oorsprong van Sportplus vzw, waarvoor volledig buiten de lijntjes gegaan werd van wat er toen bestond voor sportexploitatie.”

De gemeenten mochten toen enkel zorgen voor infrastructuur, de activiteiten waren voor de verenigingen. “Met Sportplus zorgden wij zelf voor activiteiten, en daardoor werden wij aanvankelijk wel scheef bekeken“, zegt hij. “Voor de vzw Sportplus werden het eerste jaar 100 leden geronseld. De vzw is ondertussen uitgegroeid tot een groots gegeven waar tot 4.500 deelnames aan sportcursussen genoteerd worden per jaar en waar er met verschillende verenigingen en instanties wordt samengewerkt.”

Dubbele carrière

Jean-Marie was tot 2013 voltijds aan de slag voor de stad. Zijn opzet was het verbreden van de sport en sport voor iedereen mogelijk maken. “Qua werkethiek deed hij een dubbele carrière”, weet Henri Deleu. “Als de werkdag eindigde om 17 uur gebeurde het dat Jean-Marie nog tot 23 uur aan het werk was om evenementen op touw te zetten.”

Jean-Marie, getrouwd met Thérèse Van Ruymbele en vader van Simon en Sarah, prijst zich gelukkig dat zijn familie daar begrip voor had. “Ze hebben allebei een kindje en Simon zorgde ook dat er een tweede Seynaeve op komst is”, zegt Jean-Marie trots.

Buiten de grenzen

Net geen twintig jaar heeft Jean-Marie in Heule Spel zonder Grenzen georganiseerd. Maar er waren ook veldlopen en Jean-Marie trad ook vaak buiten de grenzen van de sport met combinaties met een tekenwedstrijd. Jean-Marie pakte ook meer dan dertig jaar uit met de Vlaamse Zwemweek, waar hij tot ‘s avonds laat bezig was met constructies aan het plafond te hangen.

Niemand zal dit ooit nog op die manier doen“, zucht Henri. “Jean-Marie stak ook veel werk in de overname van het Magdalenazwembad. Hij zorgde ervoor dat de gigantische glijbaan in Brugge gedemonteerd kon worden om over te brengen naar Kortrijk zodat die daar weer gemonteerd kon worden.

Jean-Marie behartigde ook jaren de financiële kant van vzw Sportplus. “Met de opbrengsten konden we grote investeringen doen, die altijd opnieuw naar de sport gingen.” Zo werden de nieuwe hal van sportcentrum De Lange Munte en de uitbreiding van de fitness gefinancierd door Sportplus vzw, die de promotiecel van de sportdienst is.

In 2013 was Jean-Marie pensioengerechtigd, maar hij liet zich overtuigen om halftijds te blijven werken. Volgens zijn collega’s werd ook dat ‘halftijds’ veel ruimer ingevuld. Jean-Marie zal nog vaak te zien zijn bij zijn collega’s en in het zwembad van Heule al gaat hij nu regelmatig fietsen. “Ik zal nu ook meer intensief kunnen helpen bij verbouwingswerken bij de kinderen en ook aan mijn kleinkinderen zal ik meer tijd besteden”, besluit Jean-Marie.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier