Jasmien neemt het dirigeerstokje over in Ledegem

Nieuwe dirigente Jasmien Vandewalle bij Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Ledegem. (foto Jan Stragier) © (foto Jan Stragier)
Redactie KW

Op vrijdag 3 mei speelde de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Ledegem het concert ‘Mask’ in De Samenkomst. Toen hanteerde Birger Brackez de laatste keer het dirigeerstokje bij de harmonie. Hij wordt opgevolgd door Jasmien Vandewalle.

Sinds mei 2014 dirigeerde Birger Brackez de Harmonie. Birger is afkomstig van Staden. Hij werd geboren op 30 mei 1957 in Roeselare, waar hij slagwerklessen volgde aan SAMWD, het huidig STAP, bij onder meer Willem Coghe en Walter Vanbecelaere.

Daarna trok hij naar de conservatoria te Gent en Brussel en kreeg er les slagwerk van onder meer Frank Nuyts, Bart Quartier en Gert Francois, hafabradirectie bij Dirk Brossé en Norbert Nozy en masterclasses bij Jacob de Haan, Philip Sparke en Johan de Meij.

Birger is jurylid voor VLAMO en deskundige slagwerk bij VLAMO. Hij is dirigent bij enkele korpsen waaronder Keiem, Handzame en Ledegem.

uitstekende smaak

“Zijn gedrevenheid, zijn encyclopedische kennis van hafabramuziek en zijn uitstekende smaak voor de juiste muziekstukken zullen we zeker missen”, weet voorzitter Bart Hanssens. Birger stopte in Ledegem wegens familiale redenen. Ondertussen ging hij aan de slag in zijn thuisdorp Staden.

Jasmien Vandewalle werd geboren in Ieper, waar ze nog steeds samenwoont met haar vriend. “Ik studeerde dwarsfluit en piano aan de academie van Ieper, met als hoogtepunten de jaarlijkse VLAMO-wedstrijden, een solo-optreden in het Brugse Concertgebouw en een eerste prijs op de Belfiuswedstrijd.”

Nieuwe uitdaging

Na haar middelbare studies trok ze naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar ze afstudeerde voor dwarsfluit bij Frank Hendrickx. “Ik ben spelend lid van de Koninklijke Harmonie Ypriana en het Houtlands Harmonieorkest. Van januari 2015 tot april 2019 dirigeerde ik de Koninklijke Fanfare Kunst en Vermaak uit Klerken. Ik besloot een nieuwe uitdaging aan te gaan als dirigente van de Ledegemse harmonie vanaf mei dit jaar. Ik werk als muziekleerkracht, en ben tevens de fiere dirigente van de Houtlandse Benjamins uit Torhout, een instaporkest onder het Harmonieorkest, de Koninklijke Sint-Stanislasspeelschaar uit Poperinge (het middelbaar schoolorkest uit Poperinge, red.), en de Brasserie uit Ieper.”

Het concert ‘Mask’ was een samenwerking tussen het trommelkorps StyX en de harmonie. Tijdens dit concert speelde Justien Verborgh haar try-out voor haar Point Final. “Justien is bij onze harmonie percussioniste, maar haar instrument is … viool! Samen met de harmonie wil ze haar eindexamen spelen in Rumbeke, waar de harmonie haar ook zal begeleiden.” (LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier