Jan Yperman Ziekenhuis wordt nog groter

Het Jan Yperman Ziekenhuis kampt momenteel onder andere met een parkeerprobleem. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het Jan Yperman Ziekenhuis is vragende partij naar uitbreiding van zowel de parkeerplaatsen als gebouwen. Daarbij wordt nagedacht over onder meer de verhuis van de revalidatieafdeling van Wervik naar Ieper. Het nieuwe GRUP Jan Yperman moet soelaas bieden, maar er is nog een lange weg af te leggen.

Het vorige schepencollege keurde op 17 december de start- en procesnota van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Jan Yperman en omgeving’ goed. In de startnota die het Kortrijkse studiebureau Adoplan opmaakte staat onder meer een beschrijving van de huidige situatie, maar ook de gewenste situatie. Met dit ontwerp-RUP wil de stad de mogelijkheid creëren dat eventuele andere zorgaanbieders of instellingen in de sociaal-maatschappelijke sfeer samen op één site komen.

Polikliniek in Wervik

“Binnen de gezondheidszorg is het wenselijk het bestaande aanbod te centraliseren, specialisaties selectief te spreiden en ook bedden ruimtelijk te bundelen”, klinkt het in de startnota die opgesteld werd door Adoplan. “Het Jan Yperman Ziekenhuis wordt vanuit deze visie verder uitgebouwd tot het centraal en regionaal ziekenhuis in de Westhoek. Het Jan Yperman Ziekenhuis wenst de campus in Wervik om te vormen naar een polikliniek en de gespecialiseerde SP-afdeling (gespecialiseerde dienst behandeling en revalidatie, red.) te centraliseren in Ieper. Op termijn moet daarom plaats gecreëerd worden voor bijkomende gebouwen, bijkomende parking en een groene caring environment.”

Volgens de startnota van het GRUP moeten de bijkomende gebouwen onderdak bieden aan de toenemende vraag naar consultatieruimten en kamers, een verhuis van de SP-afdeling uit Wervik, een nieuwe K-afdeling, een huisartsenpost, een afdeling met RVT-bedden… De bijkomende parking moet het bestaande parkeertekort opvangen.

Er is in de startnota ook sprake van een groene buitenruimte bij het ziekenhuis. “Die komt voort uit een vraag naar een healing environment, een kwalitatieve wandel- en verblijfsruimte voor patiënten”, klinkt het. “Naar de toekomst toe is het wenselijk die te herzien naar een openbare caring environment, met niet enkel een betekenis voor patiënten, maar ook voor personeel en bewoners. In een caring environment bestaat daarom ook ruimte voor bijvoorbeeld publieke stadstuintjes, een kruidentuin, ruimte voor sport en spel, ruimte voor publieke fietsverbindingen…”

Voorbereid op de toekomst

De startnota zegt ook dat in het GRUP een antwoord moet geboden worden op de vraag of er wordt ingezet op een horizontale of verticale uitbreiding en of er in noord-noordoostelijke of zuid-zuidwestelijke richting uitgebreid wordt. Aanpalend aan het Jan Yperman Ziekenhuis, ten noorden van de Brugseweg, is er nog een stuk open ruimte van circa 15,5 hectare. De oppervlakte van de site van het Jan Yperman Ziekenhuis bedraagt op vandaag 6,44 hectare. Bij het Jan Yperman Ziekenhuis temperen ze echter nog de intenties. “Hiermee willen we voorbereid zijn op de toekomst”, vertelt communicatiemanager Pieter-Jan Breyne. “Een uitbreiding, laat staan een verdubbeling, is op vandaag zeker niet aan de orde. Een RUP is een werk van lange adem en we zitten nog maar in de beginfase van de procedure.”

Er is onder meer een tendens naar het samenbrengen van verschillende zorgspelers op één locatie

Het Jan Yperman Ziekenhuis rondde nog maar in 2012 een ambitieus nieuwbouwproject af dat al in 2002 opgestart werd. De hoofdcampus in Ieper heeft hierdoor momenteel een capaciteit van 530 bedden. “We hebben geen tekort aan bedden en concrete bouw- of uitbreidingsplannen hebben we dan ook niet, met uitzondering van de K-dienst voor kinderen met psychische problemen die op termijn van het klooster van het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart naar een nieuwbouw op onze campus in de Briekestraat zou verhuizen. Al hangt ook die nieuwbouw af van de goedkeuring en subsidiëring door de overheid. Het nieuwe RUP moet echter toelaten dat – qua infrastructuur, verkeersafwisseling en groen – zowel wij als andere lokale zorginstellingen in de verdere toekomst kunnen inspelen op de zorgvragen van de patiënt en op maatschappelijke evoluties in het algemeen en evoluties in de gezondheidszorg in het bijzonder. Dit gaat onder meer om toekomstige samenwerking en integratie van zorg. Er is onder meer een tendens naar het samenbrengen van verschillende zorgspelers op één locatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier