Jan Dumolyn: "Brugge werd niet gesticht door de Vikingen"

25/05/18 om 07:10 - Bijgewerkt op 24/05/18 om 17:51

"Brugge werd pas een echte havenstad na de periode van de Noormannen." Aan het woord is professor Jan Dumolyn, die met het indrukwekkende boek 'Medieval Bruges' de vroegste geschiedenis van Brugge herschreef. "We hebben een beter inzicht in de economische doorbraak en groei van Brugge gekregen en nu kunnen we met zekerheid stellen dat Brugge pas vanaf 950 een havenstad werd."

Waarom een nieuw boek over de geschiedenis van Brugge?

"Er zijn veel Brugge-boeken, maar die behandelen slechts deelfacetten uit onze geschiedenis. Het enige naslagwerk dat een goed overzicht bood De Geschiedenis van Brugge door J. A. Vanhoutte dateert van 1982 en is achterhaald. Medieval Bruges (uit bij Cambridge University Press, red.) biedt een totaalgeschiedenis van onze stad. Alle aspecten worden behandeld: hoe het stedelijk landschap groeide, de evolutie van de architectuur, de economische situatie, de politieke verhoudingen en de sociale groepen. Maar ook kunst, literatuur, theater, muziek en godsdienst. 24 auteurs, elk specialisten in hun domein, hebben bijdrages geleverd. Ik heb samen met Andrew Brown hun teksten tot één verhaal gesmeed."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!