Jackie Verhoye, de ‘burgemeester van Zwevezele’, onverwacht overleden

De betreurde Jackie Verhoye. © gf
Redactie KW

Totaal onverwacht is Jackie Verhoye op amper 73-jarige leeftijd thuis overleden op woensdag 20 maart. De dorpsgemeenschap is met verstomming geslagen, want niets liet het plotse afscheid vermoeden van zo’n actief én geëngageerd man, die werkelijk van alle markten thuis was. Eigenlijk was hij zo’n beetje de burgemeester van Zwevezele.

De avond tevoren was Jackie voor het Davidsfonds nog een voordracht gaan geven in het kader van de Nacht van de Geschiedenis. Want ook al was hij al een aantal jaar met pensioen en had hij in 2010 zijn afscheid van de politiek gevierd: hij bleef op vele vlakken de bezige bij die hij altijd was geweest. Stilzitten was niet aan hem besteed.

OCMW-voorzitter

Jackie Verhoye werd op 30 april 1945 geboren op de wijk Den Ondank en groeide op in het centrum van Zwevezele, waar zijn ouders een kruidenierswinkel uitbaatten. In 1989 werd hij plaatselijk CM-secretaris in Wingene en Zwevezele. Op vrij jonge leeftijd belandde Jackie al in de plaatselijke politiek: in 1970 werd hij verkozen in de gemeenteraad van het toen nog zelfstandige Zwevezele, en ook na de fusie met Wingene is hij onafgebroken blijven zetelen als gemeente- of OCMW-raadslid. In 1995, hij had toen al 25 jaar politieke ervaring op de teller, werd Jackie OCMW-voorzitter, wat hem naderhand ook een belangrijke plaats in het Wingense schepencollege opleverde. In 2010 gaf hij dat voorzitterschap door.

Twee dochters

Maar ook buiten de politiek was Jackie een bijzonder geëngageerd man, een echte Zwevezeelse dorpsfiguur eigenlijk. Jackie Verhoye was getrouwd met Maddy Verhelle. Ze kregen twee dochters: Hilde en Els, die getrouwd is met Geert Styl, de voorzitter van de Orde van de Bolhoed. Jackie was ook de trotse grootvader van vier kleinkinderen.

Ook burgemeester Hendrik Verkest was erg onder de indruk van dit plotse overlijden. “Jackie was een toegewijd man die plots het leven liet. Hij was geen grootprater en maakte mooie beloften waar. En het carnavalsgebeuren in zijn gemeente liet hem niet koud. Hij zal enorm gemist worden.”

De uitvaartdienst voor Jackie Verhoye zal worden opgedragen in de Sint-Aldegondiskerk van Zwevezele op woensdag 27 maart om 10.30 uur. Daarna volgt de crematie en bijzetting van de urne op de begraafplaats van Zwevezele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier