Jabbekenaar Tom Demeyer brengt live voorstelling van ‘In Deep Woods’: “Graag eens filmmuziek maken”

Tom Kristiaan Demeyer met zonen Joran, Wout en Mart. © Davy Coghe
Redactie KW

Tom Kristaan Demeyer (47) uit Stalhille stelt eind deze maand zijn eerste solo cd ‘In Deep Woods’ voor in de Ryelandtzaal in Brugge. De man componeert al jarenlang eigen liedjes achter zijn piano, maar pas door het toedoen van zijn kroost brengt hij ze nu uit. “Toen mijn kinderen mijn melodieën neurieden, dacht ik: hier moet ik iets mee doen.”

Tom Demeyer, Kristiaan is zijn tweede naam, groeide op in Jabbeke, met ouders die niet muzikaal geschoold waren. Maar het gezin Demeyer-Toelen bracht wel vier muzikale kinderen voort. “Ik wou als kind piano spelen. Mijn ouders schaften zich een heel oude buffetpiano aan, zo eentje waar nog kandelaars op stonden”, lacht muziektalent Tom Kristiaan. “Een nieuwe wereld opende zich voor mij. Na een aantal jaar kreeg ik een nieuwe piano.”

Gedeelde muzikale passie

De zus van Tom, Elke, speelt fluit, broer Peter gitaar en Bert basgitaar en contrabas. “Mijn ouders hebben ons altijd gesteund in onze gedeelde passie. De piano stond in de hobbykamer. Vaak gebeurde het dat wanneer ik de diverse toonladders begon te spelen, mijn broers naar hun gitaar en basgitaar grepen om mij niet te horen.”

Ook twee van de drie kinderen van Tom en Nadia hebben de muzikale microbe te pakken. Joran (15) speelt marimba en Mart (10) kan al aardig tokkelen op de gitaar en piano. Wout (13) is als voetballer het buitenbeentje, maar waagt zich af en toe aan een deuntje op de piano.

Toen mijn kinderen mijn melodieën neurieden, dacht ik: hier moet ik iets mee doen

Tom stapte op zijn negende in de muziekwereld. In het stedelijk muziekconservatorium Brugge volgende hij solfège, piano, harmonie en kamermuziek. Als volwassene zette hij deze muziekopleiding verder, wat hem in de graad van uitmuntendheid voor solfège, algemene muziekleer en piano een grote onderscheiding opleverde. Voor de hogere graad accordeon kreeg hij de grootste onderscheiding.

Componeren

“Ondertussen kwam de passie voor het componeren snel bovendrijven. Zo zette ik vaak muziek op poëzie of songteksten. Dat is voor mij een heel leuke uitdaging. Je moet je echt eerst inleven in de tekst en in de stijl en dan iets componeren. Je kan dus zelf de sfeer en structuur bepalen en er je ziel inleggen”, zegt hij.

Dat was voor Tom nog maar één stap verwijderd van het schrijven van eigen nummers. “Ik componeer al jaren solo voor piano en sinds enkele jaren ook voor accordeon. Gaandeweg ontwikkelde ik een eigen stijl. Maar behalve licht klassiek speel ik eveneens blues, rock, rock ‘n roll. Met bands als ‘Grant’ kan ik deze populairdere genres beoefenen. Eigenlijk maak ik al 25 jaar eigen composities, die allemaal in de kast bleven liggen. Op een bepaald moment begonnen de kinderen echter mijn muziek te neuriën. Geen Justin Bieber, Queen of Marshmello, maar mijn eigen melodietjes… Dat was het moment dat ik tegen mezelf zei: Hier moet ik iets mee doen!”

Tom huurde een studio en deed, behalve de geluidstechniek, alles zelf: de composities, de titels, het bepalen van de nummers, de volgorde tot zelfs de tekening (een dode boom) en het design van de hoes van ‘In Deep Woods’ toe.

Live voorstelling

“De cd is voor mij een wandeltocht in het bos. Het is filmische muziek met dromerige, intieme en toegankelijke melodieën. ‘In Deep Woods’ vind je op zo’n 200 muziekplatformen zoals Spotify of iTunes. Het album bevat 40 minuten muziek.” Maar natuurlijk is muziek live beleven zoveel intiemer en leuker. “Daarom houd ik, in samenwerking met een vriend, op zondag 31 maart een voorstelling in de Ryelandtzaal. Mijn grootste droom blijft om ooit eens filmmuziek te mogen schrijven.” (Patrick Anthone)


Tom Kristiaan houdt op zondag 31 maart om 11 uur de cd-voorstelling van ‘In Deep Woods’ in de Ryelandtzaal te Brugge. Tickets kosten 4 euro, inschrijven via
tomkristiaan@gmail.com. Wie meer over de muziek van Tom Kristaan wil weten kan surfen naar www.vi.be/tomkristiaan of facebook.com/tomkristiaan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier